Sensor-kit för fyra tillämpningar

För en månad sedan meddelade Renesas Electronics att man släppt en ny serie mikrostyrkretsar speciellt optimerade för applikationer med sensorer. Nu lanserar företaget utvecklingssatser för fyra av de vanligaste tillämpningarna: Detektering av brand, kolmonoxid, rörelser och glas som krossas.

Brandsensorn känner av en rökfylld miljö med en infraröd detekteringsteknik. Rörelser upptäcks med hjälp av en PIR-teknik. Glaskross-detektorn analyserar ljud och kan skilja på ljudet när glas krossas från det i omgivningen och kolmonoxid detekteras med en kemisk sensor som ger larm när koncentrationen i luften blir farligt hög.

De nya satserna är uppbyggda kring en MCU (RL78/I1D) med 48 pinnar och som innehåller fyra operationsförstärkare, två komparatorer och 17 ingångskanaler med 12-bitars A/D-omvandlare och som ska vara branschens strömsnålaste, enligt Renesas. Mikrostyrkretsen har inbyggda funktioner såsom data transfer controller (DTC), event link controller (ELC), och data operation circuit (DOC) för databehandling och överföring av data samt timers för längre tidsintervaller – allt det utan att det ska vara nödvändigt att väcka själva processorn, enligt företaget. Chipet uppges konsumera 124 µA driftström vid 1 MHz.

Utvecklingssatserna är döpta till Detect it! och är klara att användas direkt ut ur lådan. Användaren väljer kort och sätter i ett batteri (som också ingår i satsen), följer en snabbstartsguide och har då en fungerande detektor på mindre än en minut, lovar Renesas i ett pressmeddelande.

Utvecklingen kan ske i IAR Workbench och med följer även källkod för exempelprogram, Gerber-filer och scheman samt en användarmanual. Utvecklingssatserna kan beställas direkt från Renesas Electronics Europe eller via deras distributionskanaler.

Comments are closed.