Ny audio-SoC med ARM-teknik

Halvledarföretaget Nuvoton Technology lanserar nu vad som uppges vara branschens första SoC audiospelare (ChipCorder ISD9160) med en 32-bitars ARM Cortex M0-kärna.

Företagets SoC ISD9160 uppges vara utformad för att optimera inspelning och uppspelning av ljud vid låg effektförbrukning inom en rad krävande industriella tillämpningar, såsom för bärbar medicinsk utrustning, säkerhetssystem och publika transportfordon likväl såsom för konsumentprodukter med trådlös audio, kapacitiv avkänning av pekskärmar, hushållsapparater, leksaker med mera.

Med en Cortex-M0 kärna som kan klockas med upp till 50 MHz, energisparande funktioner, embedded Flash och SRAM-minne, RTC-kontroll, och flera GPIOs uppges ISD9160 ge konstruktörer möjligheter att utveckla system och enskilda produkter som kan leverera tydliga, tillförlitliga och lättskötta inspelningar och uppspelningar av ljud.

ISD9160 ger, i likhet med flera andra medlemmar av Nuvoton s ChipCorder produktlinje, också möjligheter för en rad konsumentprodukter att bära varumärkesmeddelanden. Detta gör det möjligt för tillverkare att särskilja sina produkter med digitala uppspelningar av ”audio-grade” ljudsignaler och företagets ”ljud-logo”-klipp.

ISD9160 innehåller flera ljudgränssnitt – mikrofon, högtalarelement och I2S – och åtta analoga GPIOs för kapacitiv avkänning och analoga funktioner. Den har även fem energisparande lägen som gör att chipet fungerar vid olika spänningsmatningar. Genom utnyttjande av processorkraften hos Cortex-M0 uppges ISD9160 även användas i applikationer med CPU-intensiva funktioner såsom röstigenkänning, ljud/röst-prompting och utökad inspelning/uppspelning.

”ARM Cortex-M0 i ISD9160 levererar 32-bitars prestanda och låg effektförbrukning, men till ett pris som motsvarar en 8-bitars mikrostyrkrets. En 32-bitars arkitektur gör det möjligt för konstruktörer att utveckla komplicerade algoritmer såsom röstigenkänning, text-till-tal och kapacitiv avkänning – tillämpningar som en gång i tiden krävde DSP:er och/eller andra avancerade, ARM-baserade kretsar”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Comments are closed.