NXP testar säkrare körning

På årets ITS World Congress i Hamburg kommer NXP att tillsammans med partnerföretag visa nya säkerhetsscenarier baserade på kommunikation mellan fordon.

Varje år dödas mer än 1,3 miljoner människor i trafikolyckor och mer än hälften är cyklister, fotgängare eller motorcykelförare. Teknologier som kommunikationssystemet V2X och förarassistans kan reducera olyckstalen.

För att demonstrera hur detta kan gå till har NXP och Riese & Müller byggt en prototyp av en smart elektrisk cykel. Demonstrationen kombinerar NXPs RoadLINK-modem med Cohda Wireless’ OnBoard Unit och låter cykeln skicka information om position, hastighet och riktning till andra fordon med V2X-system i närheten som kan utgöra en fara för cyklisten.

Modulen kalkylerar avståndet mellan användare och skickar en varning om en farlig situation uppstår.

– Alla som tar sig fram på vägen har rätt till säkerhet, säger Huanyu Gu, Senior Product Marketing Manager ADAS hos NXP. Utmaningen är att hitta ett sätt att kommunicera i realtid och det klarar V2X genom att länka infrastruktur och användare. V2X kan koppla samman allt från elcyklar och utryckningsfordon till belysning på vägarbetsplatserna i ett nätverk. Målet är ett säkerhetsnät för alla som finns på vägen.

Comments are closed.