Nortelaffär med fortsatt förhinder

Nationella krafter i Kanade fortsätter att försöka hindra Ericsson att köpa Nortel. Missnöjet underblåses av RIM – tillverkare av populära Blackberry-telefonerna.

En färsk opinionsundersökning visar att 73 procent av det kanadensiska folket är emot att Nortels teknik (främst CDMA och LTE) försvinner utomlands. Det liberala oppositionspartiet kritiserar den konservativa regeringen för att sälja ut en nationalklenod.
Affären, som innebär att Ericsson betalar 1,13 miljarder US-dollar, är redan godkänd i domstolar. Mobiltelefontillverkaren Research In Motion, RIM, försöker dock få den kanadensiska regeringen att stoppa affären med hänvisning till landets nationella säkerhet.
Affären kan komma att prövas av Investment Canada Acts, skriver Dagens Nyheter, en lag som säger att utländska företagsköp skall ha en positiv effekt på landet. Men Mark Henderson, vd för Ericsson i Kanada och själv kanadensare, påpekar att nettovärdet av köpet är så litet att affären inte skall prövas, vilket framkommit i diskussioner med Kanadas regering. Dess position är dock svag och spekulationer talar om ett nyval under hösten.
Nortel försattes i konkurs i januari.

 

Comments are closed.