Nokia och Sony Ericsson i grön topp

Nokia och Sony Ericsson behåller sina toppositioner i Greenpeace senaste rangordning av företag som satsar på grönare elektronik.

Guiden rangordnar de 18 största tillverkarna av PCs, mobiltelefoner, TV-apparater och spelkonsoler utifrån deras policy avseende giftiga kemikalier, återvinning och klimatförändring.

Den senaste upplagan av Greenpeace Guide to Greener Electronics visar på ett betydande gap mellan företag som inte lyckas hålla sina miljöåtaganden och de som gjort stora framsteg i att fasa ut giftiga kemikalier, öka energieffektiviteten och göra det lättare för konsumenterna att återvinna äldre produkter.

Greenpeace berömmer Philips för att släppa den första TVn som är fri från PVC och bromerade flamskyddsmedel (BFR). Econova-TVn från Philips sätter företaget på rätt spår för att uppfylla sitt åtagande att fasa ut farliga ämnen till slutet av året, långt före andra TV-tillverkare, enligt Greenpeace.

– Det finns en växande klyfta mellan de företag som konsekvent och innovativt släpper ut grönare produkter på marknaden och företag som bara ger stora löften. Genom att lansera en PVC- och BFR-fri TV har Philips övervunnit de tekniska hindren som fanns för att avlägsna dessa giftiga substanser från den här produktgruppen. Nu finns det inga ursäkter för andra TV-tillverkare att inte följa efter, menar Casey Harrell från Greenpeace giftkampanj.

Nokia och Sony Ericsson behåller sina positioner som etta och tvåa för sina produkter fria från de allra farligaste ämnena såsom PVC/bromerade flamskyddsmedel, antimon, beryllium och ftalater, enligt Greenpeace. HP, Samsung och Lenovo är de företag som klättrar mest i Greenpeace ranking.

Comments are closed.