Nokia, Ericsson och Intel inleder IoT-samarbete

Nokia meddelar att de tillsammans med Ericsson och Intel inlett ett samarbete för att driva på införandet av standarden Narrow-Band Long-Term Evolution (NB-LTE) – en standard som enligt företagen passar perfekt för Sakernas internet (IoT).

NB-LTE är en standard för lägre bandbredd i kommunikationen mellan IoT-anpassade enheter och en optimerad variant av den väl utbyggda 4G LTE-tekniken. Enligt Nokia är NB-LTE väl lämpad för marknadssegmentet IoT på grund av dess låga kostnader att implementera, är användarvänligt och energieffektivitet. Nokia planerar att ha ett nära samarbete med Ericsson och Intel för att utveckla och marknadsföra de produkter som behövs för en kommersialisering av NB-LTE.

Intel har för avsikt att stödja en kommersiell utrullning av tekniken med en färdplan för NB-LTE chipuppsättningar och produktuppgraderingar med start under 2016. Nokia och Ericsson kommer att leverera nödvändiga nätuppgraderingar i befintliga LTE-nät med NB-LTE optimerat för maskin-till-maskin (M2M)-kommunikation.

– Mobiltelefonnäten täcker redan 90 procent av världens befolkning så det är klokt att utnyttja denna globala närvaro för att stödja och driva på utrullningen av IoT genom standardiseringen av smalbandigt LTE, säger Thomas Norén, chef för Product Management, Business Unit Radio på Ericsson i pressmeddelandet.

Men det finns konkurrerande alternativ till NB-LTE. En av telekombolagens värsta konkurrent Huawei meddelade inför Mobile World Congress i februari i år att de satsar på LTE-M som sin teknik för implementeringen av IoT.

Comments are closed.