LTE vid 700 MHz

Motorola har genomfört de första lyckade testerna av mobilt bredband med den nya LTE-tekniken i 700 MHz-bandet. LTE (Long Term Evolution) är nästa teknikgeneration för mobilt bredband och kommer att ge överföringshastigheter på upp till 100 megabit per sekund. Testerna har genomförts i Motorolas testlabb och under vanliga förhållanden utomhus.

Testerna genomfördes med hjälp av Motorolas försöksnätverk för LTE Radio Access, LTE eNode-B plattformen, samt en prototyp av en LTE-terminal. Resultatet innebär att Motorola kommer att kunna leverera LTE för tester och begränsade installationer till sina kunder redan i början av 2009. Testet omfattade bland annat överföring av HD-video och webbinnehåll, även med prioritering av trafik genom tjänsteklasser (QoS, Quality of Service) ­ en ny möjlighet som mobiloperatörerna får med LTE.
I USA frigörs frekvensbandet mellan 470 och 862 MHz i samband med övergången från analog till digital TV-utsändning. Motsvarande frekvenser i Europa är 790-862 MHz, vilket enligt ett förslag från EU-kommissionen kommer att auktioneras ut under 2009-2012. I Nordamerika har 700 MHz-bandet auktioneras
ut tidigare i år. Dessa låga frekvenser är mycket attraktiva eftersom de ger bättre täckning, inte minst inomhus, vilket efterfrågas av många mobiloperatörer.
LTE-tekniken lovar att ge låga kostnader för dataöverföring, kombinerat med mycket snabb trafik och låg tidsfördröjning. Den höga kapaciteten för video ger operatörerna möjlighet att skapa helt nya användarupplevelser med mobila tjänster.

Comments are closed.