Annons

Lanserar minsta IoT-modulen

Freescale Semiconductor säger sig ha tagit fram världens minsta singelchip-modul (SCM) avsedd för tillämpningar inom sakernas Internet. Modulen, som mäter 17 x 14 x 1,7 mm, är enligt företagets beräkningar 50 procent mindre än en lösning som realiseras med diskreta komponenter.

Freescales nya modul är ungefär lika stor som en amerikansk "dime".
Foto: Business Wire

Freescale presenterade idag (23/6) sin första produkt i en ny SCM-portfölj på Freescale Technology Forum (FTF) i Austin, Texas.

Företaget meddelade att de kommer att släppa sin första modul i augusti i år och sedan successivt komma med nya SCM-produkter under två års tid. Dessa kommer enligt Freescale att, förutom processorn, kunna integrera hundratals komponenter och att realisera en motsvarande modul med diskreta komponenter skulle idag kräva en upptagen kretskortsyta på 6 tum2 – dryga 50 procent mer än Freescales modul – enligt företagets teoretiska beräkningar. Därtill kan den tid som går åt för att konstruera hårdvaran minskas med 25 procent.

Den första modulen är konstruerad för att fungera som en chipdator och baseras på en i.MX 6Dual-applikationsprocessor med dubbla kärnor och DDR-minne kombinerat med en PMIC för energistyrning, flashminne, inbäddad programvara/firmware och säkerhetsteknik på systemnivå, som inkluderar slumptalsgenerering och kryptografiska chiffermotorer, för att förhindra möjligheterna till manipulering.

Freescales kommande SCM-produkter uppges av företaget vara ”idealiska” för applikationer såsom 3D-glasögon för spelapplikationer där batteritid och låg energiförbrukning är viktiga parametrar; nästa generations IoT-baserade drönare som kräver extrema bearbetningsprestanda för objektigenkänning och andra IoT produkter där det krävs avancerad grafik och användargränssnitt för så kallade ”mainstream”-applikationer.

– Nystartade företag som satsar på sakernas internet och den bärbara marknaden arbetar ofta med begränsade resurser och måste skapa nya, övertygande produkter med mycket begränsade formfaktorer, säger Nancy Fares, chef för System Solutions på Freescale.

– För dessa och andra företag med inriktningen på de här mycket konkurrensutsatta och snabbväxande marknaderna representerar Freescales SCM-produktlinje ett viktigt genombrott som hanterar en mängd designutmaningar för hårdvara och mjukvara, så att dem direkt kan börja utveckla och koncentrera sina ansträngningar på att utforma mycket differentierade applikationer och produkter.

Freescales nya SCM-portfölj kommer att levereras med stöd för både Linux och Android. Någon prisindikation ges inte i ett pressmeddelande från företaget.

Comments are closed.