Halvledarjättar startar samriskbolag

Kiselsmedjan SMIC, IKT-företaget Huawei, forskningsinstitutet Imec och halvledarföretaget Qualcomm meddelar idag att de har bildat ett samriskföretag som i ett första steg ska fokusera på nästa generations CMOS logikkretsar tillverkade i en 14 nm-process och skapa Kinas mest avancerade IC utvecklingsplattform.

Det gemensamma målet med projektet är att börja massproducera ny kretsar under 2020, vilket är i linje med ett av de mål som organisationen National IC Industry Development satt upp, och den nya utvecklingsplattformen kommer att utgå från Imecs senaste kunskaper inom processteknik. Bolaget placeras i Shanghai och är döpt till SMIC Advanced Technology FoU Corporation. Det kommer att vara majoritetsägt av SMIC, medan Huawei, Imec och Qualcomm blir minoritetsägare.

Bildandet av det nya samriskföretaget betecknas som ett stort genombrott för en samarbetsmodell mellan IC-tillverkare, halvledarföretag och forskningsinstitutioner. De fyra menar att de nu lättare kan svara upp mot industrins krav, snabbare och mer effektivt, genom sina gemensamma FoU- och tillverkningsresurser. SMIC kommer också att äga rättigheterna att licensiera ut de nödvändiga immateriella rättigheterna för den massproduktionsteknik som gemensamt kommer att utvecklas, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.