Lagren av halvledare fortsätter växa

Lagren av halvledare hos chipleverantörerna runt om i världen tros ha ökat för sjunde månaden i rad under det andra kvartalet i år, när branschen bygger upp tömda lager och förbereder för den förväntade ökningen i efterfrågan, enligt IHS iSuppli.

Den totala lagernivån för alla halvledarleverantörer mätt i medel antal dagar i lager – exklusive segmentet för flyktiga minnen – beräknas ha stigit till 81,5 dagar under andra kvartalet, en ökning med 1,5 procent från 80,3 dagar under det första kvartalet 2011, enligt analysföretaget IHS iSuppli’s prognos.

Med denna ökning kommer lagernivåerna att ha stigit under varje kvartal sedan de tre sista månaderna 2009.

– Ökningar av lagren under det första kvartalet avspeglar halvledarleverantörernas ansträngningar att bygga lager för de produkter som var en bristvara under kapacitetskrisen 2010, säger Sharon Stiefel, analytiker för Semiconductor intelligence vid IHS.

Varulagren över hela leveranskedjan av elektronik – inklusive halvledarleverantörer, distributörer, kontraktstillverkare och OEMs – ökade under det första kvartalet för samtliga sektorer utom för datortillverkare. ”Dator-OEM”-företagens lager minskade med mer än 8 procent, sannolikt därför att de transporterade de flesta av sina produkter till outletbutiker efter den hektiska perioden under det fjärde kvartalet 2010.

I jämförelse hade minnes- och analogföretagen de största procentuella ökningarna av sina interna lager med en tillväxt på nästan 15 procent, medan de fabblösa företagen och distributörerna stod för en mer dämpad ökning.

Comments are closed.