Lågenergi och trådlös kommunikation

Från Silicon Labs kommer två nya versioner av företagets 8-bits trådlösa enkapseldatorer i Si10xx-serien. Enkapseldatorerna har kompletterats med tranceiver-delarna EZRadio och EZRadioPRO, vilket ger tillgång till de internationella frekvensbanden från 142 to 1050 MHz med extremt låg energiförbrukning.

 

De bägge komponenterna, Si106x och Si108x, är baserade på 8051-arkitekturen och kapslas i 5 mm x 6 mm QFN-kapslar. Komponenterna innehåller också en rad funktioner som 10-bits A/D-omvandlare, fyra 16-bits timers, UART, SPI och I2C-gränssnitt. Alla anslutningarna konfigureras via en crossbar switch.
Komponenternas radioprestanda är höga, med bra känslighet (-126 dBm) och bra uteffekt (+20 dBm) för lång räckvidd. Länkbudgeten är alltså hela 146 dB och kanalselektiviteten är 60 dB, med 12.5 kHz kanalseparation. Radiodelen är kompatibel med standarder som FCC, ETSI och ARIB och har stöd för överföringshastigheter från 100 bps till 1 Mbps.
Allt är gjort för att hålla ner energiförbrukningen. Strömförbrukningen vid sändning är 18 mA vid +10 dBm och 10.7 mA i low-power receive mode. Lågenergilägen minskar energiförbrukningen dramatiskt när radiodelen vilar eller är avstängd. Strömförbrukningen är 30 nA i avstängt läge och 50 nA vid standby. I sleep mode ligger den på 600 nA. En inbyggd DC/DC-omvandlare gör att komponenterna klarar sig med spänningar ner till 0,9 V och en enda battericell.
– Det här en extremt energieffektiv lösning för trådlösa system där energitillgång och utrymme är begränsade, säger Geir Førre, senior vice president och general manager för Silicon Labs microcontrollerprodukter.

Comments are closed.