Kraftig ökning av halvledardistributionen

Distributionen av halvledare steg med 33 procent inom EMEA under första kvartalet 2010. Selektiva brister på komponenter och rekord i beställningar över hela linjen fortsätter enligt branschorganisationen DMASS. Den nordiska marknaden växte dock långsammare än genomsnittet.

Den branta nedgången, med ett totalt tapp på marknaden med nästan 24 procent är glömt. Under första kvartalet 2010 ökade beställningarna och faktureringarna inom den europeiska distributionen av halvledare med 33,2 procent jämfört med Q1 2009 till 1,345 miljarder euro, enligt DMASS (Distributors’ and Manufacturers’ Association of Semiconductor Specialists). Trenden spås fortsätta även under det andra kvartalet i år.

– Under mina 25 år inom industrin har jag aldrig sett en så snabb återhämtning av marknaden för distribution av komponenter, från ”crash to cash” på fem kvartal. Vi är tillbaka på 2008 års nivåer och inte långt ifrån rekordet 2007. Med alla de beställningar vår industri fått just nu, förutsatt att det inte bara är ett luftslott, kommer 2010 att bli ett rekordår när det gäller omsvängning av distributionen. Allt kan inte vara korrigeringar av lager, som tidigare antytts, det måste bero på verklig tillväxt, säger Georg Steinberger, ordförande för DMASS.

De regionala perspektiven är fortfarande desamma som före krisen. Östra Europa växte med 58,5 procent till 150 miljoner euro. Tyskland är den överlägset största marknaden och växte med 35,4 procent till 457 miljoner euro.

Av de större västeuropeiska marknaderna säkrade Italien plats nummer två bakom Tyskland med en tillväxt på 33,4 procent till 155 miljoner euro. Storbritannien växte med 25,2 procent till 112 miljoner euro och Frankrikes tillväxt blev 21,4 procent eller 111 miljoner euro.

Den nordiska regionen växte i proportion mindre med 21,9 procent till 114 miljoner euro, där Sverige var den dominerande marknaden enligt DMASS. Benelux, österrike och Schweiz växte alla runt genomsnittet. Iberiska halvön halkar dock efter med en tillväxtsiffra på endast 13,1 procent.

– Vi är nästan tillbaka till där vi var före krisen. Med Östeuropa och Tyskland (och en del mindre regioner) som pådrivande av tillväxten. Den fortsatta svagheten i Frankrike och UK är uppenbar, säger Georg Steinberger.

Ur ett produktperspektiv växte alla områden med dubbla siffror. Från 60 procent (sensorer) till bara 13 procent (annan logik). Alla de stora teknologierna växte kring genomsnittet förutom programmerbar logik (31%), och CMOS Micro (27%). Kraftelektronik gick om optoelektronik för första gången någonsin avseende total försäljning. De enskilt starkaste produkterna avseende tillväxt var IGBTs, DRAMs och Flashminnen.

Comments are closed.