Kraftforum parallellt med S.E.E.

Kraftforum, konferensen för framtidens kraftlösningar, kommer i år, för första gången, att arrangeras i Stockholm. Arrangemanget går av stapeln på Kistamässan parallellt med S.E.E. 2016 på mässans öppningsdag 19 april. Kraftforum bjuder på seminarier och workshops i världsklass där talare delar med sig av sin spetskompetens.

 

Kraftforum är en viktig arena för företag, ingenjörer och skolor inom kraftområdet som genomfördes första gången i Göteborg 2013.
– Fram till i år har Kraftforum arrangerats i Göteborg, säger Martin Andréasson, en av initiativtagarna till Kraftforum. Intresset under dessa tre år har gått från 60 till 300 besökare vilket är väldigt roligt. Vi ser verkligen fram emot att nu också starta upp nätverkandet i Stockholmsområdet.
Att Kraftforum nu sker parallellt med S.E.E. på Kistamässan i april är inte någon tillfällighet.
– Vi når ut till rätt och för oss en ny målgrupp här i Stockholm. De som finns i vårt nätverk har stor nytta av det som visas på S.E.E. Vi hoppas samtidigt att S.E.E.´s besökare ska uppskatta våra föreläsningar och att de ska inspireras till att skapa egna nätverk men också knyta kontakter i vårt.
S.E.E. är Nordens största och viktigaste mässa och mötesplats för den professionella elektronikindustrin. Mässan arrangeras av Branschorganisationen Svensk Elektronik och Stockholmsmässan på Kistamässan.
– Vi är verkligen glada över att vi lyckats etablera det här samarbetet med Kraftforum. Det är en högklassig och aktuell konferens och tillsammans skapar vi goda synergieffekter för våra respektive besökarmålgrupper, säger Magnus Eriksson, projektchef för S.E.E. 2016.

Stora utmaningar
Svensk kraftelektronikindustri står inför stora förändringar. Kärnkraften ska ersättas med andra energilösningar, bilar och övriga fordon ska gå från fossila bränslen till eldrift samtidigt som elektronik och våra konsumentprodukter ska bli både smartare och mer energisnåla. För att möta utmaningarna kommer det bland annat behövas mellan 8 000 och 15 000 nya elkraftsingenjörer till år 2020. I Sverige utexamineras färre än 100 nya elkraftsingenjörer om året. Många kommer med andra ord saknas och det är verkligen en stor utmaning, inte bara för branschen utan för hela Sverige att lösa detta.
En lösning för att klara utmaningarna är att öka nätverkandet mellan ingenjörer i teknikföretagen. Och det är vad Kraftforum handlar om. Genom nätverkande, utbildning och gemensam forskning kan framtidens kraftlösningar, från 400 mV till 400 kV, byggas.
– Ett ingenjörssamarbete mellan exempelvis Volvo och Ericsson främjar utvecklingen för båda företagen, de konkurrerar inte med sina produkter men har gemensamma utmaningar, säger Martin Andréasson. Genom att utbyta erfarenheter kan problem lösas snabbare och alla bolagen kan utnyttja samma idéer i sin utveckling.
Kraftforums mål är bland annat att några få, tillsammans löser ett problem som gynnar många företag istället för det som ofta sker, att var och en sitter och försöker lösa i stort sett samma problem på varsitt håll.
– Vi tror starkt på att utvecklingen kan bli både snabbare, roligare och bättre genom samarbete. Kom till S.E.E. och Kraftforum i april och lyssna till branschledande aktörer och motiverande inspiratörer som berör den senaste forskningen och de hetaste ämnena.

Comments are closed.