Komponenter för SuperMHL på USB typ C

Lattice Semiconductor satsar nu hårt för att driva utvecklingen inom SuperMHL och USB typ C. Företaget släpper två komponenter för SuperMHL och hoppas på det sättet få SuperHML att bli den viktigaste standarden för grafik och video på den nya USB typ C-kontakten. Komponenterna klarar 4K-upplösning och SuperMHL kan köras parallellt med USB-kommunikationen.


Utvärderingskort för SuperMHL på USB typ C

– MHL-stöd finns redan i 750 miljoner produkter, säger Abdullah Raouf från Lattice Semiconductor. SuperMHL är konstruerad för att klara video ända upp till 8K-upplösning och kombinationen SuperMHL och USB typ C har alla förutsättningar att slå igenom på bred front.

MHL-standarden används idag framför allt för att skicka video från smarta telefoner via USB-kontakten till MHL-kompatibla HDMI-kontakter på TV-apparater. SuperMHL är en vidareutveckling för att klara både dagens 4K- och den kommande 8K-standarden för extremt högupplösande TV-apparater. Den vanliga USB-kontakten är inte tillräckligt bra för så högfrekventa signaler, men den nya USB typ C-kontakten klarar SuperMHL.

Och inte nog med det. Typ C-kontakten klarar att köra SuperMHL samtidigt som den kör dubbelriktad USB-kommunikation i 10 Gbit/s. Det går inte med DisplayPort. Dessutom räcker det med en enkel passiv kabel med ett enda par för att köra 4K-video från till exempel en mobiltelefon till en TV.

 
USB type-C

Om allt går som det är tänkt kommer USB typ C att relativt snabbt ersätta alla de gamla USB-kontakterna. Standarden har ett mycket brett stöd, bland annat från Apple, och har en lång rad fördelar. Den är liten (ungefär som micro USB), klarar mycket snabbare dataflöde (t ex USB 3.1 i 10 Mbit/s) och kan överföra upp till 100 W för strömförsörjning. Dessutom, och kanske viktigast i det här fallet, har typ C ett standardiserat stöd för alternativa kommunikationsstandarder vid sidan av USB. Det gäller till exempel Thunderbolt för kompatibilitet med Appledatorer och videostandarder som DisplayPort eller SuperMHL. Kontakten är också vändbar.

Två komponenter
Lattice har tagit fram två komponenter för SuperMHL, en för sändsidan (SiI8630) och en för mottagarsidan (SiI9396). Bägge komponenterna klarar att hantera UHD 4K 60 4:4:4 över ett par. Sändaren är kapslad i en 4×4 mm stor BGA-kapsel med 64 anslutningar, medan mottagaren finns i en 9×9 mm stor QFN-kapsel med 76 anslutningar. Komponenterna hanterar kryptering, avkodning och videohantering enligt SuperMHL-standarden.


SiI8630


SiI9396


Vi har redan utvärderingskit med bägge komponenterna, säger Abdullah Raouf. Längre fram kommer vi också att lansera en kompatibel lösning för 8K.

Comments are closed.