Kina satsar på IC

Kina planerar att stödja sin IC-sektor som en strategiskt viktig industri under de kommande fem åren. Man siktar på att över en fjärdedel av de mikrochip som används i landet år 2015 ska göras i Kina, rapporterar Reuters och refererar till uppgifter från Xinhua news agency.

Stödet till sektorn är bara den senaste nyheten i ett bredare steg från Beijing för att främja inhemsk högteknologiska- och andra industrier, då landet strävar efter att minska sitt beroende av billiga, bearbetade varor för sin tillväxt – och utländska företag för import av högteknologiska varor, enligt Reuters.

Xinhua citerar i sin tur Yang Xueshan, viceminister för industri- och informationsteknologi, som säger att ministeriet förväntar att kinesiska företag ska stå för 27,5 procent av de integrerade kretsarna som används i landet tills 2015, upp från cirka 20 procent nu.

Detta sammanfaller med planer på att sporra till investeringar på 1,5 biljoner dollar under fem år i sju strategiska branscher, från alternativa energikällor till bioteknik som Reuters rapporterade om i december förra året.

Kina sägs avse fostra tungviktare inom allt från flyg till mikrochip som kan ta sig an industrijättar såsom Boeing och Intel.

Comments are closed.