Kapa nätsladden!

På sista dagen av Intel Developer Forum visade Intels teknikchef, Justin Rattner, hur en 60-watts glödlampa kunde drivas trådlöst på någon meters avstånd från sändaren. WREL-tekniken kan i framtiden användas för att driva stationära datorer och ladda bärbara datorer och annan elektronisk utrustning.

Intels forskare har under en tid arbetat med WREL-tekniken (Wireless Resonant Energy Link). Den bygger på principer från fysiker på MIT och som enkelt förklarat innebär att man sänder ut vågor på en specifik frekvens som tas emot av en avstämd resonator i enheten som omvandlar dessa till energi. Att klippa av "den sista sladden" blir enligt Rattner en av de stora förändringarna som kan förändra vårt liv.
Naturligtvis finns det fortfarande mycket att lösa. Trådlös energiöverföring är inget nytt, men kombinationen av ofarliga fältstyrkor, tillräckligt hög effekt och tillräcklig verkningsgrad har hittills varit svår att hantera. Man vill ju ogärna se stekta sparvar falla från skyn.
Om WREL i verkligheten kan leverera vad tekniken utlovar kan det kanske bli dödsstöten för trådbunden kommunikation. Hittills har standarder som Wireless USB haft svårt att slå igenom eftersom man ändå behöver en sladd för spänningsmatning. Då kan man lika gärna använda vanlig USB och spänningsmata den vägen. Trådlös spänningsmatning skulle ändra de förutsättningarna.

Comments are closed.