Japan i topp i ICT-ranking

Analysföretaget IDC har uppdaterat sin årliga ICT Sustainability Index, som rankar G20-ländernas förmåga att minska sina CO2-utsläpp genom användning av ICT. Japan är fortfarande i topp medan Kina och Storbritannien halkat efter.

ICT sustainability Index släpptes första gången i december 2009 för att sammanfalla med FN: s COP15-möte i Köpenhamn. Ekonomiska utmaningar har haft ett betydande inflytande på 2011 års Index, vilket begränsat ICT-investeringar och försenat antagandet av förnybara energikällor framför fossila bränslen.

Resultaten av ICT hållbarhetsindexet visar att Japan fortsätter att leda bland G20-nationerna med en betydande marginal över USA, Frankrike, Tyskland, Brasilien och Storbritannien.

Inom toppskiktet av länder, sjönk Indexet för USA något och flyttade landet det till en oavgjord position 2 tillsammans med Frankrike och Tyskland, som båda vidhöll samma indexvärde som i den första utgåvan.

Storbritannien halkade ner till position 3 tillsammans med Brasilien. Kinas indexvärde sjönk med tre punkter, till stor del påverkat av ökande CO2-utsläpp då dess ekonomi slapp den ekonomiska nedgången. Ryssland och Sydafrika var de enda länderna bland G20 som förbättrade sitt indexvärde jämfört med 2009 års resultat.

IDC menar också att kina ökade sina Co2-utsläpp då man inte drabbades av den globala recessionen men att landet kommer att öka sitt index i framtiden tack vare stora investeringar i en strategi för förnybar energi, och det genom dess 12:e femårsplan och sina intelligenta ekonomiplaner.

Comments are closed.