Avstängning av lokalisering fungerar ej enligt test

Smarttelefontillverkare såsom Apple Inc.'s iPhone samlar in och lagrar platsinformation även när lokaliseringstjänster är avstängda, enligt ett test som utförts av The Wall Street Journal.

Det har blåst upp till en storm mot smarttelefontillverkarna. Frågan kommer eventuellt att bli föremål för en kongressutredning i USA.

Fortfarande är det ett faktum att iPhone samlar in och lagrar lokaliseringsuppgifter även när lokaliseringstjänster är avstängda. Detta faktum kommer sannolikt att förnya frågor om hur väl användarna informeras om de uppgifter som samlats in genom användarnas mobiltelefoner och okrypterat sänds vidare till tillverkare som använder Apple’s och Google’s OS. Det faktum att iPhone lagrar månaders lokaliseringsuppgifter avslöjades av två forskare i förra veckan, enligt The Wall Street Journal.
 
På lördagen uppmanade Republikanen Edward Markey till en kongressutredning om iPhone Inc.’s lokaliseringslagring och säger att oskyddad lokaliseringsinformation av smarttelefonen kan sätta barn i riskzonen från ”rovdjur” som hackar deras telefoner.

Upptäckten av iPhone lokaliseringsfil har uppkommit på grund av oron över mobiltelefonspårningen i sin helhet.

Förra veckan rapporterade tidningen att Apple’s iPhone IOS och mobiltelefoner med Google’s Android OS kan sända ut lokaliseringar tillbaka till Google och Apple. Och förra året visade tidningens undersökning att många av de mest populära mobiltelefonernas appar gå ännu längre och delar med sig lokaliseringsuppgifter och annan personlig information till tredje part och andra företag utan användarens vetskap eller samtycke. Apple och Google har båda tidigare sagt att de uppgifter de får är anonyma och att användarna kan stänga av det här genom att inaktivera lokaliseringstjänsterna. Mer om den nya undersökningen finns att läsa på The Wall Street Journal’s hemsida.

Comments are closed.