Intel satsar på kroppsburen elektronik

I sitt keynote-anförande inför CES första dag presenterade Intels VD, Brian Krzanich, en rad olika produkter, initiativ och strategiska samarbeten för att accelerera innovation tvärs över ett brett utbud av mobila och kroppsburna enheter såväl som för individuella uppfinnares uppkopplade skapelser.


Brian Krzanich med referenskonstruktionen "Intel Smart Headset"

Krzanich målade upp en bild av hur datorlandskapet är under förändring och hur säkerhet är en allt för viktig del för att inte vara integrerad i alla enheter. Världen är på väg in i en era där integrerad teknik inte definieras av enheter utan hur tekniken integreras i människors liv på sätt som ger individen både nytta och värde. Som exempel lyfte Krzanich fram flera engagerande och intuitiva tekniker som Intel kommer att börja leverera under året. Intel kommer till exempel att ge Intel-baserade enheter mänskliga sinnen i form av en helt ny teknikfamilj bestående av både hård- och mjukvara under namnet Intel RealSense-teknik.
Intels VD berättade också om hur Intel hanterar två kritiska frågor, som kastar skuggor över hemelektronikbranschen: informations- och enhetssäkerhet samt konfliktmineraler från Demokratiska republiken Kongo. Han berättade att Intel har uppnått en viktig milstolpe och att de mineraler som används i företagets processorer och produkter tillverkade i Intels fabriker är "konfliktfria" vilket bekräftats av både revisioner utförda av tredje part såväl som genom validering av Intels egen leverantörskedja.
Krzanich berättade att han för två år sedan under en diskussion med sina kollegor sa att Intel behövde ett fastslaget mål och ett åtagande att de metaller som används i Intels processorer är konfliktfria. Krzanich sade vidare att Intel kände en skyldighet att förändra företagets leverantörskedja för att säkra att inte verksamheten eller företagets produkter oavsiktligt hjälpte till att finansiera de mänskliga övergreppen i Demokratiska republiken Kongo. Trots att Intel har nått detta mål är det bara en början, Intel kommer att fortsätta företagets revisioner och lösa de problem som finns.

Intel Inside kroppsburna enheter
Intel arbetar aktivt med en rad olika produkter och initiativ med målsättningen att öka innovationstakten för kroppsburna enheter. Intels angreppssätt för denna nästa datorutveckling är att komma på och skapa referensdesigns och -plattformar som är färdiga att användas av företagets kunder för att utveckla kroppsburna produkter.
Krzanich belyste ett antal olika kroppsburna referensenheter omfattande smarta hörsnäckor, som tillhandahåller både biometriska och träningsfunktioner, ett smart headset som alltid finns redo att användas och som kan integreras med befintliga personliga assistenttekniker för att göra användarupplevelsen mer intuitiv, samt en smart trådlös laddningsskål.
Krzanich presenterade också samarbeten med Barneys New York, Council of Fashion Designers of America och Opening Ceremony för att utforska och kommersialisera nya smarta kroppsburna tekniker och för att öka dialogen och samarbetet mellan mode- och teknikbranscherna. Samtidigt drog han igång tävlingen Intel "Make it Wearable", som är ett globalt initiativ med syfte att accelerera kreativitet och innovation med hjälp av teknik.
Utöver referensdesigner för kroppsburen teknik kommer Intel dessutom att erbjuda ett antal lättillgängliga och billiga instegsplattformar inom området. Dessa har till syfte att hjälpa till att sänka tröskeln för både individer och företag att skapa innovativa internet-anslutna kroppsburna enheter och andra enheter med liten formfaktor.
För att poängtera detta presenterade Krzanich Intel Edison, som är en ny dator baserad på Intel Quark-teknik och med samma formfaktor som ett SD-kort. Intel Edison kommer dessutom med inbyggt stöd för trådlös kommunikation såväl som stöd för flera olika operativsystem. Intel Edison kommer att möjliggöra snabb produktutveckling, från prototyp till produktion, av uppfinnare, entreprenörer och konsumentproduktdesigners när den blir tillgänglig i sommar.

Utökad säkerhet för information och enheter
Krzanich presenterade också varumärket Intel Security, som kommer att identifiera Intels produkter och tjänster inom säkerhetsområdet, och företagets planer för att flytta in McAfee-produkterna under det nya varumärket samtidigt som den välkända röda skölden behålls.
Dessutom förklarade Krzanich att Intels avsikt är att öka företagets insats för att göra den digitala världen säkrare och ligga före hot mot privat information på mobila och bärbara enheter.
Som en del i denna försäkran avslöjade Krzanich att Intel planerar att tillhandahålla delar av McAfees säkerhetslösningar för mobila enheter helt utan kostnad. Dessa säkerhetslösningar till skydd för både information och enheter hjälper till att skydda dagens mest populära mobila enheter såsom Apple iPhone, Apple iPad, och Android-baserade enheter. Mer information om detta kommer att tillkännages under de närmaste månaderna.
I takt med att företagens BYOD-program (bring-your-own-device) har blivit allt mer populära har många företag helt förbjudit Android-baserade enheter som inte är kompatibla med företagens säkerhetskrav. Intel Security kommer i år att lansera Intel Devis Protection-tekniken, som kommer att hjälpa Intel-baserade mobila enheter med Android att uppfylla de flesta säkerhetsstandarder både i hemmet och på arbetet.

Konfliktfria Intel-processorer
Den demokratiska republiken Kongo har plågats av stridigheter under flera år. Enligt en rapport från FN:s säkerhetsråd är en finansiell källa för de väpnade gruppernas våld handeln med mineraler från landet. Vissa av dessa så kallade konfliktmineraler återfinns i många olika produkter inklusive elektronik.
Intel har genomfört en process inom sin leverantörskedjeorganisation för att validera att dess källor, smältverken som ger tantal, tenn, volfram och guld som används i mikroprocessorkisel och -förpackningar tillverkade i Intels fabriker, inte oavsiktligt finansierar konflikten i Demokratiska republiken Kongo. Krzanich utmanade hela elektronikbranschen att ansluta sig till Intel i företagets ansträngningar.

Comments are closed.