Intel och Samsung i egen investeringsliga

Rapporter från både Intel och Samsung angående deras planerade investeringar i tillveckningskapacitet inom halvledarsektorn under 2012 visar att det här finns, och kommer att finnas, breda och växande skillnader mellan å ena sidan dessa två företag och å andra sidan deras konkurrenter, enligt analysföretaget IC Insights.

Intel, med en capex (Capital Expenditure)-budget på 12,5 miljarder dollar och Samsung med 12,2 miljarder budgeterade dollar för investeringar inom halvledarsektorn, förväntas vardera investera mer än dubbelt så mycket kapital som trean TSMC, som har budgeterat för investeringar på 6,0 miljarder dollar för 2012.

Kombinationen Intel, Samsung och TSMC förväntas stå för omkring hälften av de samlade investeringarna som avser tillverkningskapacitet för halvledare under 2012, enligt prognossiffror hämtade från de tre företagen och IC Insights samlade bedömning.

Sedan 2009 har dessa tre företag ökade investeringarna med häpnadsväckande procenttal. Under 2010 fördubblade TSMC sina investeringar i tillverknings, jämfört med 2009. Under samma år tredubblade Samsung sina motsvarande investeringar. Under 2011 fördubblade Intel sitt capex jämfört med 2010. Sammantaget uppgår de planerade investeringarna för de här tre företagen till 30,7 miljarder dollar under 2012, vilket nästan är tre gånger så mycket som under 2009.

Samsung ökar betydligt sina investeringar i logikkretsar och har här öronmärkt cirka 6,5 miljarder dollar. Samsung har idag en lukrativ affärsverksamhet som Apples foundrypartner för A4 och A5 applikationsprocessorer som används i Apples mobiltelefoner, läs- och surfplattor. Det vill inte förlora den här verksamheten. Samsung visar att de har förmåga och möjlighet att tillhandahålla alla process- och tillverkningsmuskler som behövs när Apple överväger foundrypartner för att bygga sin nästa generations processorer. Förutom att fungera som partner till Apple bygger Samsung snabbt upp sina ”in-house” applikationsprocessorer för företagets egna mobila produkter allteftersom efterfrågan ökar för deras produkter. Under tiden kommer resterande 5,7 miljarder dollar av Samsungs capex-budget att gå till investeringar för produktionen av minneskretsar och en god del av de medlen går sannolikt till att öka kapaciteten inom NAND-flashminnen, bedömer IC Insights.

 

Intels investeringsbudget för tillverkning av halvledare var 10,8 miljarder dollar 2011 och beräknas uppgå till hela 12,5 miljarder dollar 2012. Dock sade företaget att när de ställs mot bakgrunden av hur mycket verksamheten har vuxit, är investeringarna motiverade. Intel håller på att avsluta, och kommer snart att utrusta och rampa upp produktionen vid tre nya fabriker – i Chandler, Arizona, Hillsboro, Oregon och på Irland. Bolaget planerar att börja tillverkning i 14 nm-teknik i Chandler när den fabriken öppnas 2013. Den nya Hillsboro-anläggningen kommer att fokusera på processutveckling för användning av 450 mm wafers när den börjar sin verksamhet under 2013. Under tiden kommer flera fabriker att börja med tillverkning i en 22 nm-nod av x86-processorer under andra halvåret av 2012.

Dessutom gör Intel en samlad insats för att utöka sin processor-närvaro på marknaden för smarta telefoner och mediaenheter. Till det uppges bolagets Ultrabook-initiativ fångat konsumenternas intresse och det kommer sannolikt att skapa en ytterligare efterfrågan på företagets processorer under andra halvåret av 2012.

Det är uppenbart att tiden har kommit för Samsung, Intel och TSMC att sätta ner foten och positionera sig själva som de starkaste och mest dominerande IC-leverantörerna i branschen. I själva verket är skillnaden på väg att bli så stor att dessa tre sannolikt kommer att bli helt dominerande inom sina specialområden, om de inte redan nu är det. Mindre konkurrenter kommer snart att få det oerhört utmanande (omöjligt, i många fall) att förbli konkurrenskraftiga mot dessa kraftpaket till företag när det gäller att utveckla nya produkter eller konkurrera på ett kostnadseffektivt sätt. Svagare leverantörer kommer att tvingas bort från verksamheten och en högre andel av investeringarna kommer att finnas i händerna på ett färre antal kvarvarande spelare, spår IC Insights i ett pressmeddelande.

Comments are closed.