Intäkterna från mobila DRAM slår rekord

Intäkterna för mobila dynamic random access memory (DRAM) steg till den högsta nivån hittills under det andra kvartalet, pådrivet av ökande leveranser och en relativt stabil prissättning, enligt analysföretaget IHS iSuppli.

Intäkterna från Mobila DRAM uppgick till 1,85 miljarder dollar under andra kvartalet, en ökning från 18,3 miljarder under det första kvartalet i år.

– Ökningen visar på en tillväxt för det fjärde kvartalet på raken avseende mobila DRAM intäkter. Denna hållbara tillväxt är tack vare den fortsatta expansionen av smartphone- och tablet-marknaden, de två största ”konsumenterna” av mobila DRAM. Under andra kvartalet i år var också ett nytt intäktsrekord för segmentet och överskred den toppnivån som nåddes under första kvartalet. Prestationen är anmärkningsvärd: Den totala DRAM-marknaden går ner under 2012 jämfört med det förra årets nivåer medan mobila DRAM-intäkter tenderar att bli högre, säger Mike Howard, senior chefsanalytiker för DRAM och minnen vid IHS.

Ännu ett tecken på det mobila segmentets växande betydelse för hela DRAM-marknaden är att mobila DRAM stod för drygt 26 procent av alla DRAM-intäkter under det andra kvartalet, en betydande förbättring från 19 procent under samma period för ett år sedan, och en ökning från 11 procent för två år sedan.

IHS iSupply anger två orsaker till utvecklingen. För det första så är mobila DRAM:s andel av de totala ”bitleveranserna” av DRAM 17,8 procent, upp från 7,9 procent för det första kvartalet. För det andra har priserna på mobila DRAM fallit mindre än för andra DRAM som historiskt sett upplevd större svängningar i prisnivån med produkter som tappat så mycket som hälften bara mellan det andra kvartalet och det fjärde kvartalet förra året. Priset på mobila DRAM är mindre sårbart och har i medel gått ner med i medeltal 10 procent per kvartal.

Samsung Electronics fortsatte behålla greppet om toppen på den mobila DRAM-marknaden under andra kvartalet med en omsättning på 1,1 miljarder dollar, eller anmärkningsvärda 61 procent av den globala mobila DRAM-marknaden.

Med framgången av smarttelefoner som Galaxy S III är den sydkoreanska elektronikjätten nu också en av världens största konsumenter av mobila DRAM. Samsung hade en 3-procentig förbättring av försäljningen under kvartalet, och på årsbasis var tillväxten ännu mer imponerande – 35 procent.

SK Hynix Semiconductor rankas som nr 2 bakom Samsung med en försäljning på 362 miljoner dollar, en minskning från 366 miljoner under första kvartalet och 377 miljoner för samma period för ett år sedan. Trots nedgången fortsatte SK Hynix att behålla en ganska betydande andel – nästan 20 procent av den totala mobila DRAM-utrymmet.

Japanska Elpida Memory och USA-baserade Micron Technology befinner sig på i tredje respektive fjärde plats i rankingen.

Elpida tog en 13-procentig andel avseende mobila DRAM-intäkter på 245 miljoner dollar, en ökning sekventiellt med 12 procent, medan Micron fick se sin andel uppgå till 4 procent och intäkter på 79 miljoner dollar – en minskning med 30 procent för kvartalet.

SK Hynix och Elpida i synnerhet, har sett sin andel av verksamheten öka till Apple under de senaste månaderna eftersom de levererar mobila DRAM till iPhones, enligt IHS iSupplis rapport.

Comments are closed.