Annons

Innovativ rumssensor

Schneider Electric lanserar rumssensorn SpaceLogic Insight-Sensor. Genom att ge information om byggnadens inomhusklimat såväl som antalet personer som befinner sig i ett område, bidrar SpaceLogic Insight-Sensor med nya insikter som kan användas för att förbättra byggnadens inomhusklimat och optimera yt- och energianvändningen.

SpaceLogic Insight-Sensor är ett tillskott i Schneider Electrics koncept för smart rumsstyrning EcoStruxure Connected Room Solutions. Kombinationssensorn möjliggör mätning av upp till sex parametrar i en komplett sensor:

* Mätning av ljusnivå (Lux)
* Rörelsedektering (PIR)
* Beräkning av antalet personer som vistas i ett område
* Mätning av ljudnivå (dB)
* Mätning av luftfuktighet och temperatur, bland annat för daggpunktsreglering

Till skillnad från traditionell styrning av ventilation, värme och kyla, som ofta baseras på närvaro eller tidsschema, möjliggör SpaceLogic Insight-sensor behovsstyrd reglering baserat på det faktiska antalet personer som befinner sig i området. Sensorn reagerar i realtid på om antalet personer i rummet förändras och möjliggör därmed både optimeringar av inomhusklimatet såväl som energianvändningen. Genom att därtill få en överblick över hur många personer som har vistats i ett område möjliggörs mer välgrundade beslut relaterat till ytoptimering. Sensorn kan integreras med fastighetsautomationssystemet EcoStruxure Building Operation (EBO) 2022 för till exempel översikt över byggnadens alla ytor i ett system och lagring av historiska data.

– SpaceLogic Insight-Sensor öppnar upp nya möjligheter för hur vi kan styra våra byggnader smartare, mer hållbart och erbjuda en bättre upplevelse för besökare, säger Linnea Lunnbäck, produktchef på Schneider Electric. Ett exempel på användningsområde är konferensrum där antalet besökare ofta varierar under dagen och över tid. Låt oss säga att tio personer skulle gå in i ett konferensrum. Regleras luftomsättningen efter CO2-nivån, dröjer det ett tag innan luftkvaliteten blivit så pass dålig att luftomsättningen ökar. Med SpaceLogic Insight- sensorn fås direkt en indikation om kommande behov och styrningen kan optimeras därefter och därmed möjliggöra ett bättre inomhusklimat. Skulle enbart en person befinna sig i konferensrummet, sker reglering därefter och lokalen behöver inte ventileras som om den vore fullsatt vilket leder till energibesparingar.

Comments are closed.