Annons

Ikea investerar i lysdioder

Ikea Venture Arm har gjort en investering i Aledia, ett franskt företag som utvecklar 3D lysdioder i en GaN på kisel-teknik. Samtidigt har ett utvecklings- och leverantörsavtal tecknats mellan Ikea Greentech och Aledia.

Aledia utvecklar en ny generation lysdioder som tillverkas på 8” kiselskivor och som enligt företaget kommer bli betydligt billigare än traditionella ”2D”-lysdioder samt möjliggör integrering av elektronik i lysdioden. Företaget uppger också att de arbetar på att ta fram en nästa generation bildskärmar.

– Den här tekniken kommer att vara en viktig del i Ikea-koncernens strategi att leverera högkvalitativa, energibesparande belysningsprodukter till konsumenter över hela världen. Det låga priset ger möjligheter till att snabbare införa LED-tekniken i bostäder, vilket innebär besparingar för kunderna, säger Christian Ehrenborg, vd för IKEA Greentech AB.

Totalt fick Aledia in 28,4 miljoner euro från ett flertal investerare, däribland även Valeo som utvecklar belysningssystem för fordonsindustrin. Ikeas andel i investeringen anges inte i ett pressmeddelande.

Comments are closed.