IBM förutspår framtiden för fem under fem

Härom veckan siade IBM om framtiden och presenterade sin femte årliga "Next Five in Five" – en fempunktslista över nya innovationer som har en potential att förändra människors framtid – under de kommande fem åren.

Dessa förutsägelser går ut på att:

  • Du kommer att "stråla upp" (beam up) dina vänner i 3-D
  • Batterier kommer att andas luft för att ge kraft till våra apparater
  • Du behöver inte vara vetenskapsman för att rädda planeten
  • Pendling kommer att blir mer personlig
  • Datorer kommer hjälpa till att ge energi i din stad

IBM:s lista uppges vara baserad på marknads- och samhällstrender som förväntas förändra våra liv, genom ny teknik från laboratorier runt om i världen. Under de kommande fem åren sägs de fem mest heta teknikområden till att förändra människors liv handla om.

Strålande tider
Under de kommande fem åren kommer nya 3-D-format tillåta dig att umgås med dina vänner, visade i hologram, i realtid. Film- och TV-branschen är redan på väg mot 3-D, och då 3-D och holografiska kameror blir mer sofistikerade och miniatyriserade, för att passa i mobiltelefoner, kommer du att kunna interagera med bilder, surfa på webben och chatta med dina vänner på helt nya sätt. Forskare arbetar bland annat , inom det här området, på att förbättra videochattande till att bli en holografichatt – eller så kallad "3-D telepresence".

Luft ger kraft

IBM frågar om du någonsin önskat att du kunde få ditt laptop-batteri att vara hela dagen utan att behöva ladda det? Eller en mobiltelefon som laddas medan du bär den i fickan? Under de kommande fem åren kommer vetenskapliga framsteg inom transistor- och batteriteknik att få dina apparater att fungera omkring tio gånger längre än de gör idag, utan ny uppladdning. I stället för de tunga litium-jon-batterierna arbetar forskarna på att utveckla batterier som använder en teknik där luft reagerar med metaller, vilket kan eliminerar en begränsande faktor för att batterier ska kunna räcka längre. Om det lyckas blir resultatet ett lätt, kraftfullt och uppladdningsbart batteri som kan driva allt från elbilar till konsumentelektronik.

Men tänk om vi helt och hållet kunde eliminera batterier, undrar IBM? Genom att ändra på den grundläggande byggstenen, transistorn, där energibehovet per transistor kraftigt minskas kan vi kanske avskaffa batteriet helt och hållet i vissa mindre, elektronikbaserade produkter såsom mobiltelefoner eller e-läsare, spår IBM. Resultatet av forskarnas arbete skulle kunna bli batterifria elektronikprodukter som kan laddas genom en teknik som nu kallas "energy scavening" (som går ut på att på olika sätt "skörda" energi från omgivningen). Tillverkare av armbandsur har länge använt en variant av det här teknikområdet – som inte kräver att uret dras upp – där uppladdningen istälet baseras på att man rör på armen. Samma koncept skulle kunna användas för att till exempel ladda mobiltelefoner – "just shake and dial".

Invasion av nya vetenskapsmän
Även om du inte är fysiker, är du en vandrande sensor, menar IBM. Inom fem år kommer forskare kunna samla in data via sensorer i din telefon, bil, plånbok eller till och med dina "tweets" och ge en bild i realtid av din miljö. Du kommer att kunna bidra med dessa uppgifter för att bekämpa den globala uppvärmningen, rädda utrotningshotade arter eller spåra invasiva (främmande) växter och djur som hotar lokala ekosystem runt om i världen. Under de kommande fem åren kommer en helt ny grupp av "medborgarforskare" att uppstå, som med enkla sensorer, som redan finns, kunna skapa stora datamängder avsedda för forskning.

Egen pendling mer personlig

Föreställ dig ett pendlande utan trafikstockningar på motorvägar, ingen trängsel i tunnelbanan, inga förseningar på grund av vägarbeten och att inte behöva oroa sig för att komma för sent till jobbet. Under de kommande fem åren kommer avancerad analysteknik att ge personliga rekommendationer till pendlare för att välja den snabbaste rutten och kommunikationssätt.. Anpassade trafikstyrningssystem kommer intuitivt att lära sig resenärsmönster och beteenden för att leverera en mer "dynamisk" resesäkerhet och väginformation till resenärer än vad som görs idag. IBM menar att nya matematiska modeller och prediktiv analysteknik kommer att ge möjligt att analysera och kombinera flera tänkbara scenarier som kan påverka pendlarens val och peka ut de bästa rutterna för de dagliga resorna.

Datorer försörjer
nnovationer inom datorer och datorcenter gör det möjligt att använda avgiven värme till uppvärmning av byggnader på vintern och kraft till luftkonditionering på sommaren. Upp till 50 procent av den energi som förbrukas går till luftkylning. Det mesta av värmen dumpas i atmosfären. Ny teknik, till exempel nya "on-chip"-vattenkylsystem,. tar tillvara termisk energi från kluster av datorprocessorer och kan ge varmvatten till ett kontor eller ett hus.

Hela IBM:s spådom finns att läsa på företagets hemsida eller via den här länken .

Comments are closed.