Greenpeace listar Nokia etta

I en trettonde utgåva av sin ”Guide to greener electronics” ger miljöorganisationen Greenpeace ut en lista där 18 stora elektronikföretag som tillverkar persondatorer, mobiltelefoner, TV-apparater och spelkonsoler rangordnas efter deras policy avseende giftiga kemikalier, återvinning och klimatpåverkan.

Nokia plockar hem förstaplatsen, bland annat för dess definition av sin försiktighetsprincip och att Nokia redan har fasat ut farliga ämnen, till exempel PVC samt identifierat andra ämnen som kommer att tas bort i framtiden. Dessutom lovordas deras ansvar för att återvinna sina egna produkter.
– Nokia sitter säkert i ledningen. Företaget har en seriös kemikaliepolicy som innebär att deras telefoner redan är fria från en rad skadliga kemikalier som konkurrenterna fortfarande kämpar för att fasa ut, säger Erik Albertsen, ansvarig för miljögifter på Greenpeace.

Hewlett Packard slipper denna gång minuspoäng sedan företaget lanserat en laptop som i stort sett är fri från PVC och bromerade flamskyddsmedel, enligt Greenpeace.
– I snart ett år har Apple varit ensamma om att kunna erbjuda en dator för dem som vill undvika de värsta kemikalierna. Nu har också HP en dator i stort sett fri från PVC och bromerade flamskyddsmedel, båda kemikalier med reproduktionshämmande och cancerframkallande egenskaper. Nu hoppas vi att HP presenterar fler gröna produkter så att de kan avancera i nästa ranking.
 
Företagen får poäng utifrån sin policy avseende giftiga kemikalier, återvinning och klimatpåverkan och ju högre poäng desto bättre ranking.
På årets lista leder Nokia och får 7,5 poäng av 10 möjliga följt av Samsung med 6,9 poäng och Sony Ericsson med 6,5 poäng. På fjärde plats återfinns Philips – som klättrar från en sjunde till en fjärde plats – med 5,9 poäng och på femte plats återfinns Toshiba följt av Motorola på 6:te. Sharp och Sony delar på platserna 7 och 8 med 5,1 poäng vardera och plats 9 och 10 knips av Apple och Panasonic på gemensamt antal poäng.  11:e, 12:e och 13:e-platserna delas i tur och ordning av LG Electronics, Dell och Acer. HP intar plats 14. Microsoft och Fujitsu tar platserna 15 och 16 och är också rangordnade med samma poäng. Lenovo hamnar näst sist och Nintendo intar sista platsen på listan med endast 1,4 poäng.

Comments are closed.