Grattis i kisel

Under en ceremoni vid Cambridgeuniversitetets center för teoretisk kosmologi överlämnade Intel en unik födelsedagspresent till professor Stephen Hawking.

Presenten är en 300-nanometers kiselskiva, som i normala fall används för masstillverkning av Intels olika kretsar, med orden ”Happy Birthday Stephen Hawking” graverade hundratals gånger över ytan. Meddelandet har graverats med hjälp av samma 32-nanometers tillverkningsprocess som används för att tillverka Intels kraftfulla och strömsnåla processorer för smartphones. Varje tecken är endast tio mikrometer brett vilket motsvarar cirka en tiondel av ett hårstrås bredd.
Stephen Hawking är grundare och forskningschef för Centret för teoretisk kosmologi vid Cambridgeuniversitetet. Centret utnyttjar den nyligen installerade superdatorn COSMOS Mk IX, som är baserad på 1 856 Intel Xeon E5-processorkärnor och 31 Intel Xeon Phi-hjälpprocessorer, för att försöka att besvara några av de mest svårlösta matematiska frågorna gällande kosmos. Några av frågorna forskarna hoppas få svar på med hjälp av superdatorn är: Vad hände direkt efter "the Big Bang"? och vad var de urtida "frön" som gav upphov till galaxer, stjärnor, planeter och slutligen människan?

Comments are closed.