Fraunhofer öppnar forskningscentrum i Glasgow

Det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer har bildat ett dotterbolag i Storbritannien döpt till Fraunhofer UK Research Limited. Dotterbolaget grundades för bara några veckor sedan och redan den 1 september startades arbetet med att få igång det första forskningscentrumet: – Fraunhofer Centre for Applied Photonics – i Glasgow.

Glasgow blir hemmet för Fraunhofers första centrum inom ramen för det nya dotterbolaget i Storbritannien. Forskare från Fraunhoferinstitutet för tillämpad fasta tillståndets fysik IAF i Freiburg samarbetar där med forskare från University of Strathclyde.

Fotonik har länge varit ett viktigt område i Storbritannien. Den brittiska fotonikbranschen är den näst största i Europa, efter Tyskland. Över 80 tillverkare av laserbaserade produkter har huvudkontor i Skottland och forskarna vid University of Strathclyde är internationellt erkända experter inom området fotonik. Den ”excellens” som finns lokalt och forskningens närhet till till industriell praktik gör Glasgow till attraktiv miljö för Fraunhofer. Och Fraunhofers institut har samarbetat med experter i Skottland under många år.

– Vi är glada över möjligheten att arbeta ännu närmare med University of Strathclyde i framtiden. Universitetet, och mer specifikt institutet för fotonik, samt andra forskargrupper har ett utmärkt rykte när det gäller kontakter med industrin i allmänhet och fotonikforskning i synnerhet, säger Fraunhofer Senior Vice President Prof. Ulrich Buller.

– Det är passande att Storbritanniens första Fraunhofercenter dediceras lasrar, som har en blomstrande industri i Skottland och som utmärkt sig under årtionden, säger Professor Jim McDonald, rektor vid universitetet i Strathclyde.

Så snart byggandet av universitetets nya teknik- och innovationcenter är klart kommer det att vara hem för Fraunhofer tillsammans med forskargrupper från universitet och industri. Den brittiska Fraunhofer-gruppen är fortfarande liten, men de kommande fyra åren personalstyrkan öka till 75 personer. Centrets uppdrag är att samarbeta med de bästa brittiska forskargrupperna och utveckla lösningar för industriella kunder. Initialt kommer fokus att ligga på att utveckla innovativa infraröda laserkällor för optiska sensorer, vilket kommer att bidra till att lösa akuta, viktiga problem inom områden såsom miljöteknik, processmetrologi och medicin. Den nya Fraunhofer-centret kommer också att vara en kontaktpunkt för andra institut inom Fraunhofer-Gesellschaft som funderar på verksamhet i Storbritannien.

Det nya centret sällar sig till Fraunhofer-Gesellschaft internationella nätverk, som för närvarande består av 60 institutioner i Tyskland tillsammans med dotterbolag i USA, Italien, Portugal, Österrike och Chile. Under de kommande åren kan ytterligare centra dyka upp inom ramen för den nya Fraunhofer UK Research Ltd, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.