Framtidens forskare

Några av framtidens forskargenier träffades under förra veckan i San Jose, Kalifornien, för att presentera sina tävlingsbidrag i Intel International Science and Engineering Fair 2010, som är världens största vetenskapstävling på gymnasienivå. Finalen i årets tävling hade hela 1 611 deltagare från 59 olika länder varav två från Sverige.

Årets upplaga av Intel ISEF var första gången Gordon E. Moore Award delades ut till förstapristagaren. Priset på 75 000 dollar, som har instiftats för att hedra Intels medgrundare och före detta styrelseordförande Gordon Moore, gick till 15-åriga Amy Chyao från Texas för hennes arbete med att utveckla en teknik som används i fotodynamisk cancerbehandling. Kevin Ellis från Washington och Yale Fan från Oregon, båda 18 år, belönades båda med andrapriset på 50 000 dollar var för sina respektive bidrag. Ellis har utvecklat en metod för att snabba upp datorprogram medan Fans projekt demonstrerar fördelarna med att utföra komplicerade beräkningar med hjälp av kvantdatorer.
De svenska deltagarna, Tor Djärv och Markus Enekvist från Katedralskolan i Lund, tävlade med ett forskningsprojekt i vilket de har studerat en fjäril som byter färg om natten, och visat att detta beror på den förändrade luftfuktigheten.

Comments are closed.