Fem tips för säker laddning av elbil

Elbilar blir allt vanligare på de svenska vägarna med en tillväxt på 57 procent bara det senaste året. Satsningarna på laddinfrastruktur blir också fler, liksom installationerna av hemmaladdare. Det är dock viktigt att se till att laddningen av bilen hemma sker på ett säkert sätt för att eliminera risken för exempelvis brand. Schneider Electric har tagit fram fem tips för att ladda bilen på rätt sätt.

– Det är spännande att följa tillväxten och se att många kommuner och företag satsar och investerar så mycket på laddinfrastrukturen i Sverige, säger Marie Holmberg, produktchef på Schneider Electric. Den kraftiga ökningen av elbilar betyder också att allt fler behöver kunna ladda bilen även hemma.
Det är dock viktigt att laddning i hemmet sker på ett korrekt sätt.
– I somras totalförstördes ett tvåfamiljshus i Värmland i samband med att ett elfordon laddades. Brandutredningen visar nu att orsaken bakom branden var att fordonet laddades via ett vanligt 230-volts schukouttag.

Fem tips till dig som vill ladda elbilen hemma:

Innan du köper en laddare till din elbil kontakta en behörig elinstallatör som kan besiktiga din elanläggning och ge ett pris på installationen. Kontrollera om elfirman är behörig på Elsäkerhetsverkets hemsida.
Eftersom en elbilsladdning sker med en jämförelsevis hög ström så är det viktigt att installationen blir säker både för hus och människa.
Välj laddare utifrån vilken typ av elbil du har och hur mycket tillgänglig effekt du kan ansluta till din elcentral. En laddhybrid-bil behöver inte laddas lika lång tid och med lika hög ström som en ren elbil. Vissa bilar kan laddas med 3-fas andra bara med 1-fas.
Behöver du en lösning för att tidstyra laddningen eller styra ner laddströmmen till ett lägre värde för att undvika att huvudsäkringen löser ut?
Olika lösningar finns för att kunna följa hur mycket energi som används för laddning, vill du manuellt läsa av en elmätare, vill du få värdet i en app, vill du ansluta din laddare till ditt datanätverk eller ”smarta-hem-system”, välj det som passar dig bäst utifrån behov och plånbok.

Comments are closed.