Extra miljonsatsning på inkubatorer

Innovationsbron satsar nu 10 miljoner extra på landets främsta inkubatorer där sex stycken får en särskild satsning för snabbare utveckling av unga tillväxtbolag.

Åtgärden ingår som en del i den internationella satsning som Innovationsbron lanserat för att skapa snabb tillväxt och tidig internationell etablering.

Innovationsbrons satsning baseras på Näringsdepartementets anslag där 100 miljoner öronmärkts för att stimulera en snabb tillväxt och tidig internationell etablering av unga svenska tillväxtföretag. Följande inkubatorer har utsetts att ingå i spetssatsningen: Minc, LEAD Incubator, Chalmers Innovation, Sting, Uppsala Innovation Center och Uminova Innovation. Dessa inkubatorer uppges uppfylla de höga krav som Innovationsbron har fastställt. Innovationsbron har bedömt hur väl inkubatorerna tidigare lyckats med sin uppgift och deras möjligheter att utveckla företag. En snabb, kontrollerad tillväxt är viktigt för att unga tillväxtföretag ska ha en reell chans att överleva både i Sverige och internationellt.

Innovationsbrons satsning på landets inkubatorer ingår i BIG Sweden, Innovationsbrons inkubationsprogram som syftar till att vässa inkubatorindustrin i Sverige. 46 inkubatorer ingår i någon del av Innovationsbrons BIG Sweden program.

– Men denna gång har vår målsättning varit att satsa på spets. Vi har helt enkelt valt ut några av de bästa inkubatorerna. Det här är eliten av Sveriges inkubatorer, de som visat att de kan leva upp till våra krav och vår ambition om fortsatt utveckling, säger Anders Nilsson, program manager och ansvarig för Innovationsbrons inkubatorprogram.

– Vi är förstås jätteglada över Innovationsbrons förtroende, säger Pär Hedberg, grundare och vd på Sting. Den extra finansieringen tillåter oss att fokusera på det vi gör bäst och intensifiera vårt arbete med att hjälpa nystartade bolag att växa snabbare och bli stora, internationella exportföretag.

Utbildning i Silicon Valley

I Innovationsbrons inkubatorsprogram ingår bland annat en utbildningsresa till Silicon Valley där de utvalda svenska inkubatorerna får chans att möta amerikanska branschkollegor och riskkapitalister och intensivt arbeta med utvecklingsprocesser.

– En viktig del i processen handlar om att uppmuntra svenska tillväxtföretag och inkubatorer att tänka stort redan från början. Att ha sikte på att bolagen omsätter 10 miljoner kronor är inte tillräckligt i rollen att hjälpa till att skapa tillväxtbolag. Istället ska siktet vara inställt på att omsätta 100 miljoner, eller helst en miljard. Men då krävs att man själv tror stenhårt på att det är möjligt, säger Anders Nilsson avslutningsvis i ett pressmeddelande från Sting.

Comments are closed.