Forskare förbättrar ljudkvaliteten i iPhone

Ljudforskare vid företaget Dirac Research med anknytning till Uppsala Universitet, lanserar idag en app – Dirac HD Player – baserad på en patenterad digital ljudteknik som uppges förbättra ljudet i iPhones standardhörlurar.

 

Forskarna, kända för sin digitala ljudteknik som licensierats till tillverkare av lyxbilar, digital bio- och HiFi-anläggningar, har skräddarsytt sin teknik för att bekämpa akustiska problem hos iPhone-hörlurarna. Appen finns nu tillgänglig i Sverige som ett alternativ till att köpa nya hörlurar.

Akustiska mätningar av standardhörlurarna till iPhone och iPod touch har möjliggjort framtagningen av en skräddarsydd digital processor som styr de akustiska egenskaperna för att ge bästa möjliga mobila musikupplevelse. Teknologin som ligger till grund för appen uppges även licensieras av BMW, Bentley och Rolls Royce, samt av HiFi-tillverkare och bioljudsystemstillverkare.

– Trots att vi använder avancerad teknik så är appen väldigt enkel att använda och du kan enkelt slå av och på ljudförbättringen för att höra skillnaden. I övrigt fungerar appen som en vanlig musikspelare där du kan lyssna på musik och skapa spellistor. Musikupplevelsen hamnar i fokus, säger tekn. dr Mathias Johansson, vd på Dirac Research.

– Det går i princip inte att bygga en perfekt hörlur. Dirac HD Player ger ett klart och naturligt ljud genom att den på digital väg rättar till de brister som finns i hörluren. Det går inte att uppnå något liknande med vanliga ljudeffekter eller grafiska equalizers som ibland används i andra program idag, fortsätter Johansson.

Dirac HD Player riktar sig till dem som vill ha bättre ljud i sina hörlurar eller som tänkt köpa nya hörlurar för att få bättre ljud. Tekniken uppges vara ett grönt och kostnadseffektivt val för de som tänker på kvalitet, miljö och plånbok. Appen är kompatibel med iTunes musikbibliotek. Lanseringen innebär världspremiären för denna nya typ av ljudförbättring i smartphone-appar.

Appen lanseras i två olika versioner, en gratisversion och en fullversion. I fullversionen finns även möjlighet att importera och lägga till spellistor; söka sånger genom ett snabbindex; samt använda shuffle och repeatfunktioner.

Mer information finns via den här länken .

Comments are closed.