”Excale computing” utvecklas hos Imec

Fem belgiska universitet Imec och Intel har tillsammans öppnat laboratoriet EXAScience lab hos Imec i Leuven, i Belgien. Målet är att lägga grunden för ett genombrott i effektreducering och tillförlitlighet, något som behövs för framtidens superdatorer. Dessa kommer att vara 1000 gånger snabbare än dagens snabbaste superdator. ExaScience lab är det senaste av Intels lab i Europa.

Den första vetenskapliga tillämpningen av det som kommer ur ExaScience kommer att vara prognoser för rymdväder.
Labbet kommer att utarbeta programvara som skall köras på Intels framtida datorsystem, med en hastighet av 100 gånger dagens snabbaste superdatorer. Den kommer att använda upp till 1 miljon kärnor!
Med EXAScience har nu Intel 21 laboratorier i Europa, med totalt 900 anställda.
Med ett inom ”exscale computing” kan man få möjlighet att simulera mycket komplexa system, sådan som är omöjliga att utföra idag, för att exempelvis avbilda människokroppen eller jordens klimat.
Ett resultat av denna satsning kan innebära att man finner botemedel mot sjukdomar eller att man bättre kan förutse utbrott av naturkatastrofer.
Flanderns EXAScience lab kommer att fokusera på att möjliggöra vetenskapliga applikationer. Inledningsvis kommer man att använda superdatorn för att kartlägga rymdväder, dvs elektromagnetiska aktiviteter i den rymd som omger jordens atmosfär.
Soleruptioner – stora explosioner i solens atmosfär- kan orsaka direkt förstörelse på jorden. Detta kan exempelvis drabba elnät, vatteledningssystem (i form av korrosion) eller trådlös kommunikation.
Att få en miljon processorkärnor att samverka innebär en stor utmaning. Det kommer att krävas helt nya programmeringsmetoder för att uppnå acceptabla nivåer av energiförbrukning och för att skapa ett feltolerant system.
Förutom Intel kommer Belgiens alla fem universitet, i Antverpen, Helle, Gent. Leuven och Bryssel. Forskningen kommer att bedrivas hos Imec, till en början av två dussin forskare och med ett tillägg av ytterligare ett dussin forskare år 2012.

 

Comments are closed.