Ericsson testar mobilnät med drönare

Ericsson undersöker mobilnäts radiotäckning med en lösning från Rohde & Schwarz som tar hjälp av drönare. Projektet är ett samarbete mellan Ericsson, Rohde & Schwarz, Tammerfors universitet och Centria University of Applied Sciences. Det ingår i Business Finland 5G FORCE-programmet.

Rohde & Schwarz har levererat testverktyg för mobila nätverk som används i drönarbaserad nätverkstäckning, prestanda- och driftstester som hanteras av Ericsson. Den unika proceduren möjliggör en oöverträffad 3D-tillgänglighet, positionsnoggrannhet och repeterbarhet för testerna. Det ger också nya möjligheter att säkerställa slutanvändarnas servicekvalitet (QoS) vid krävande 5G-användning, som industri 4.0, fordon och allmän säkerhet.

Verifieringen av rätt täckning, prestanda och drift av 5G NR-nät är kritisk. Det ökar efterfrågan på noggrannhet och tillgänglighet vid traditionella test i fält.

En projektgrupp, baserad i Jorvas, Finland leds av Richard Wirén, teknisk ledare för Ericssons 5G Readiness Program RAN. Gruppen har tillsammans med Centria University of Applied Sciences utvecklat ett nytt system för att testa mobilnätverkets täckning.

I det nya systemet används skannrar och smarttelefoner för mobilnätverk från Rohde & Schwarz. Dessa är monterade på en drönare som kan programmeras för att genomföra automatiska test, till exempel med ett exakt rutt-val och styrning av drönarhastighet. Lösningen passar särskilt väl i fall av industriell användning. Jämfört med traditionella promenader och körtester får man oöverträffad repeterbarhet, positionsnoggrannhet, 3 D-utbredning och antennlober.
Nätverksscannern TSMA6 är monterad på en drönare. Den kan simultant verifiera LTE- och 5G NR-täckning av sådant som mottagareffekt från en referenssignal, RSRP (reference signal received power) och SINR (signal-to-interference-plus-noise ratio) enligt 3GPP-standarder.

R & S TSMA6

I en kombination med den smartbaserade optimeraren R & S QualiPoc Android, är det möjligt att spåra IP och QoS-metriska applikationer där cellerna ges stödparametrar. Lösningen använder för närvarande användarterminaler för LTE men kommer snart att vidareutvecklas för att inkludera 5G-enheter som Samsung S10 5G.

Drönaren kan programmeras för att exakt följa en tredimensionell väg. De över 20 framgångsrika mätflygningar som hittills genomförts uppvisar extremt repeterbara lösningsförfaranden.

Drönarflygningarna genomfördes med olika varaktighet, höjder och rutter, beroende på testfallet. Styrning, autentisering och flygledning är betydande utmaningar för utvecklingen av robusta drönarbaserade lösningar.

I det nya systemet leds drönarna över mobilnät, vilket eliminerar kravet på fri sikt mellan drönaren och dess pilot.

Comments are closed.