En smart telefon under femtio kronor

Indiska Ringing Bells lanserade i veckan en Android-telefon för 251 rupier, eller drygt 30 kronor. Lanseringen betraktas av många som ett marknadsföringstrick, men visar samtidigt att den lägsta prisnivån för en smart mobiltelefon har en bra bit kvar till botten.

 

Enligt specifikationen är Ringing Bells Freedom 251 en relativt hyfsad telefon, med en fyrtums display med 960×540 bildpunkter, en fyrkärnig 1,3 GHz-processor, 8 Gbyte minne och en frontkamera med 3,2 Mpixlar. Det finns också en bakåtriktad kamera med VGA-upplösning. Telefonen kör Android 5.1.
Att tillverka en såpass avancerad telefon för ett så löjligt lågt pris verkar omöjligt och är det säkerligen också. Företaget tar heller inte emot några fler order på sin website. Men kampanjen visar ändå att prisnivån för smarta mobiltelefoner snabbt är på väg neråt. De enkla mobiltelefoner som hittills varit vanliga i Asien och Afrika är snabbt på väg att ersättas av smarta telefoner.
Orsaken är förstås att den smarta mobiltelefonen är ett så användbart verktyg i länder där datoriseringen aldrig har slagit igenom. Med en smart mobiltelefon är det möjligt att göra allt det där som vi i västvärlden har vant oss vid att göra med datorer, men som har legat totalt utom räckhåll för så många i världen. Steget till en enkel mobiltelefon var stort, men steget till en smart mobiltelefon är ännu mycket större.
Företag som Ringing Bells ser naturligtvis en gigantisk marknad för den som kan tillverka och sälja smarta telefoner tillräckligt billigt. 251 rupier är säkerligen bara ett marknadsföringstrick, men även om priset multipliceras med en faktor tre handlar det bara om en hundralapp i svenska kronor. Vad en sådan prispress kan göra på marknaden i stort återstår att se, men i företag som Samsung finns det säkert många som lägger pannan i djupa veck. Och i andra företag finns det säkert många som är glada över att inte längre sälja mobiltelefoner.

Comments are closed.