En femtedel av energin för 4K-prestanda

Den nya DSP-kärnan Tensilica Vision P5 är främst avsedd för mobiltelefoner och fordonstillämpningar och kan ge upp till 13 gånger högre prestanda med en femtedel av energiförbrukningen jämfört med den förra generationen. Processorn klarar komplexa uppgifter som bildstabilisering, ansiktsigenkänning och 3D-hantering i 4K-upplösning med hög bildfrekvens. Signalprocessorn arbetar med mycket hög grad av parallellism.


Energiförbrukningen är låg i jämförelse med alternativa tekniker

Cadence Tensilica Vison 5 kan avlasta systemets huvudprocessor från komplex videohantering och på det sättet både öka prestanda och minska energiförbrukningen dramatiskt.
DSP-kärnans instruktionsset är kompletterad med en lång rad specialinstruktioner för mobiltillämpningar, men också ADAS-anpassade instruktioner för fordonsindustrin. Det gäller till exempel igenkänning av fotgängare och trafikskyltar, vägföljning och adaptiv cruise control.

Signalprocessorn har stöd för både heltals- och flyttalsaritmetik och programmeras med hjälp av en autovektoriserande C-kompilator. Verktygsmiljön har stöd för OpenCV- och OpenVX-bibliotek för att snabbt kunna migrera befintliga visionstillämpningar. I biblioteket finns över 800 funktioner.


Blockschema för Vison P5 (klicka för större bild )

Några av nyheterna är:
* 1024 bit brett minnesgränssnitt med möjlighet att samla ihop mönster från olika positioner för att minimera antalet exekverade instruktioner.
* Upp till fyra ALU-operationer per klockcykel, var och en med upp till 64-vägs dataparallellism.
* Upp till fem instruktioner per cykel från 128 bit breda instruktioner.
* Option med 16-vägs IEEE enkelprecisions vektorflyttalsenhet som klarar 32 GFlops vid 1 GHz.

– Video- och bildalgoritmer utvecklas snabbt och blir hela tiden mycket mera komplexa, säger Chris Rowen, CTO för IP-gruppen hos Cadence och grundare av Tensilica. Vi ser också många fler integrerade system med multipla sensortyper som genererar ännu större mängder data som måste hanteras i realtid. De här mycket komplexa systemen har tvingat oss att ta fram signalprocessorer med mycket högre prestanda, men också med lägre energiförbrukning.

Tensilica Vision P5 DSP är baserade på den befintliga Cadence Tensilica Xtensa-arkitekturen. Ca två miljarder Xtensa-kärnor integreras varje år i elektronikkomponenter, vilket gör Xtensa till världens näst största licenserbara processorarkitektur.


Chris Rowen

Comments are closed.