Effekttäta effektmoduler

Intersil Corporation har idag presenterat två nya enkanals, nedstegande DC/DC-effektmoduler som ger hög effekttäthet och upp till 95 % verkningsgrad. De små (4,5 x 7,5 x 1,85 mm) och pinkompatibla 5 A- och 3 A-modulerna kan användas för matning av FPGA-, DSP- och MCU-kretsar.

 

Modulerna kan användas i en mängd olika produkter för hemnätverk och avancerad konsumentelektronik, liksom i portabel industriell utrustning som använder litiumjon-batterier. Modulerna bildar kompletta spänningsaggregat som innehåller en styrkrets, MOSFET:ar, en induktans samt ett antal passiva komponenter, allt inrymt i en kapslad modul vilket förenklar systemkonstruktionen.
Med en höjd på 1,85 mm kan ISL8205M och ISL8202M monteras direkt på baksidan av ett kretskort, vilket frilägger värdefullt utrymme för komponenter monterade på ovansidan. Båda modulerna klarar inspänningar från 2,6 V till 5,5 V och har justerbar utspänning ända ned till 0,6 V. Tack vare pinkompatibiliteten kan konstruktören börja med en 3 A effektmodul och senare byta upp till en modul för 5 A, eller bygga upp ett effektträd med flera POL-utspänningar. För batteridrivna applikationer erbjuder ISL8205M och ISL8202M unikt hög verkningsgrad och batterisparande egenskaper som förlänger batterilivslängden och stöder EnergyStar-märkta produkter. Valbar verkningsgrad vid låg belastning, arbetsmoder med 100 % pulsförhållande samt 50 µA tomgångsström ger också högre verkningsgrad och lägre effektförbrukning vid låga belastningar.
En uppbyggnad med en monteringsram av koppar gör att modulerna kan arbeta med full belastning över ett brett temperaturområde utan något behov av luftflöde eller kylare. ISL8205M och ISL8202M har också ett antal skyddsfunktioner som garanterar säker drift under onormala arbetsförhållanden, vilket ytterligare förbättrar tåligheten och tillförlitligheten.

Comments are closed.