BTH får medel för test av mjukvara

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har fått drygt 4 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att utveckla nya sätt att testa programvara för att öka kvaliteten. Enligt högskolan är det ett genombrott för området programvaruteknik att nu också få medel för grundforskning.

Professor Robert Feldt

Det är forskaren Robert Feldt vid BTH som nu får medel av Vetenskapsrådet för att ta fram metoder för effektiv testning av programvara med hjälpa av informationsteori.

– Informationsteori är en slags tillämpad matematik för information och ligger till grund för vårt moderna kommunikationssamhälle. Vi kommer att se hur vi kan använda informationsteori för att göra testning av programvara, som idag ofta är vag och subjektiv, mer effektiv, säger professor Robert Feldt.

Pengarna från Vetenskapsrådet gör att forskarna vid BTH under fyra år kan bedriva ett projekt där målet är både att ta fram metoder för effektiv testning av programvara och att undersöka hur de informationsteoretiska analysmetoderna som tas fram generaliseras till andra områden än testning.

– Projektet har därmed stor potential att skapa en omvälvande effekt på̊ programvaruteknik och ge det en mer precis och vetenskaplig grund.

BTH:s tillämpade forskning i programvaruteknik har enligt högskolan under många år varit i toppen i Sverige men det är strategiskt viktigt att den nu också drar till sig medel för grundforskning.

– Jag har jobbat med testning och kvalitet tillsammans med svenska företag i många år och vet var de verkliga problemen finns och att det behövs generella lösningar. Det finns ingen motsättning mellan praktik och grundforskning utan de stöttar varandra. Satsningen från Vetenskapsrådet gör det möjligt för oss att ta oss an ett angeläget problem.

Comments are closed.