Bättre grafik i Intels nya processor

Idag lanseras officiellt Intels nya processorgeneration i Core-serien. Den tillverkas i 32 nm och har en hel del nya tekniska finesser. Men framför allt har den en inbyggd grafikprocessor som ger kraftigt förbättrade grafikprestanda.

Förbättrad grafik verkar vara grundbulten i de nya mikroprocessorer som lanseras idag och det är på många sätt självklart. PC-världen blir allt mer grafikintensiv, men ännu intressantare är att avancerade grafiska gränssnitt har spritt sig till i stort sett alla andra områden också. Det gäller naturligtvis mobiltelefoner och handdatorer, men också embeddedtillämpningar inom i stort sett alla områden.
Att integrera grafikprocessorn (grafikprocessorerna) på samma chip som huvudprocessorn ger en rad fördelar, både vad gäller prestanda och energiförbrukning. Intels nya Sandy Bridge-generation drar till exempel nytta av att processorer och grafikprocessorer kan arbeta mot samma cache, vilket minimerar extern datatrafik. Det ger i sin tur bättre prestanda. Cacheminnet har i sin tur optimerats för att minska arbetsspänningen och därmed energiförbrukningen. Cacheminnet har numera tre nivåer, där CPU och GPU kommunicerar på nivå 3 (L3).
Sandy Bridge-processorn integrerar dessutom minnesstyrning (DDR3) och PCI Expressgränssnitt på samma chip som processorn. Enligt en presentation på ISSC-konferensen härom dagen har Intel lyckats trycka in 1,16 miljarder transistorer på ett 216 kvadratmillimeter stort chip.
Den nya processorgenerationen skall kunna användas över ett stort område. Den energisnålaste varianten av processorn, med två processorkärnor och grafikprocessor, är avsedd för mobila tillämpningar och klarar sig med "bara" 17 W. Den snabbaste fyrkärniga varianten kräver 95 W, vilket i praktiken utgör den begränsande faktorn.
Sandy Bridge-processorer är redan i full produktion och en rad olika produkter baserade på processorn visas idag. Men Intel är inte ensamma om en lösning med inbyggd grafikprocessor. AMD berättade t ex för några veckor sedan om sin kommande Fusion-serie (Embedded-G), där man kombinerat en eller två x86-kärnor med en SIMD-baserad grafikkärna. Med den nya processorn konkurrerar AMD framför allt med Intels Atom-processorer, men även med Core-processorerna på mobilsidan. AMD har fördelen av att ha en mycket bra GPU-arkitektur, enligt många är den bättre än Intels.

Comments are closed.