Annons

Avslöjar oväntade händelser

Schweiziska EM Microelectronic, som är ett dotterbolag till Swatch, har lanserat en ny så kallad ”fyr” (beacon) med låg energiförbrukning och med en integrerad treaxlad accelerometer för positionering och rörelser. Den har stöd för flera protokoll, till exempel iBeacon och AltBeacon.

Företagets nya EMBC02 integrerar en treaxlad accelerometer som, när den är placerad på föremål eller personer, kan detektera både avstånd och rörelser via en app i en smarttelefon eller surfplatta.

Enligt EM Microelectronic kan den programmeras att överföra data om avstånd och identifieringsuppgifter, likt andra standardfyrar, men också sända data om rörelser, vibrationer och acceleration samt särskilda rörelsebaserade larm baserade på accelerometerdata med ursprung från stötar, fritt fall eller beröringar. Accelerometern uppges maximera batteriets livslängd genom att endast sända data när det behövs, till exempel vid rörelser eller när ett larm inträffar. Enheten kan enligt företaget fungera i mer än 12 månader med en enda CR2032 knappcell eller ännu längre vid optimerade användningsscenarier där fyren sover (eller sänder sällan) till dess att accelerometern detekterar rörelser.

­ Signalering sker endast när EMBC02 är i rörelse och möjliggör drastiska energibesparingar, säger Michel Willemin, vd för EM Microelectronic Marin. Detta tillvägagångssätt banar väg för en verkligt användbar och meningsfull sensor-baserad IoT-plattform där reella data är anslutet till molnet och där batterilivslängd uttrycks i år, snarare än i månader.

Enheten är helt programmerbar och kan stödja flera standarder (till exempel iBeacon och AltBeacon, med flera protokoll). Den är FCC/CE/IC-certifierad och levereras i en IP 64-kapsling samt har en ingång för multifunktionsknapp och två lysdioder för användarfeedback. Den kan användas för en mängd olika övervakningsfunktioner, till exempel för stöldskydd eller skicka varningsmeddelanden när oväntade rörelser sker.

Comments are closed.