Arrangören väntar köpfest på Elmia Subcontractor

Projektledare Jonas Ekeroth säger att han aldrig tidigare har varit med om ett så stort intresse från inköpare och normalt brukar dessa boka sina biljetter till mässan några veckor innan, men redan i somras hade vi de första förfrågningarna.

Turbulensen i fordonsindustrin kommer att sätta sin tydliga prägel på årets Elmia Subcontractor. Bland annat ska Saab Automobile ha aviserat att de kommer att flytta sin inköpsavdelning till Elmia Subcontractor. Stort fokus läggs på att hitta nya tänkbara leverantörer.
– Vi har också haft kontakt med OEM-företag i andra branscher som planerar att komma till mässan. De vill helt enkelt träffa företag som levererar eller levererat till fordonsindustrin för att diskutera affärer, säger Jonas Ekeroth i ett pressmeddelande.

Är då leverantörer till bilindustrin ett hett villebråd för företag i andra branscher?
– Ja, alla vet ju att den som levererar till bilindustrin har en bra skolning vad gäller kvalitet, leveranssäkerhet, innovationsförmåga och inte minst ”prislapp”.

Enligt uppgift från mässan har Elmia Subcontractor under de senaste åren genererat affärer för cirka 18 miljarder kronor per år vilket motsvarar 10-11 procent av de utställande företagens genomsnittliga årliga omsättning. Uppgifterna kommer enligt mässarrangören från utställarna själva. Men i år tror man att det sannolikt blir ett nytt rekord.
– En kvalificerad gissning är att årets mässa kommer att genera mer affärer än tidigare, med tanke på rekordstort tryck från inköpare.

Att Elmia Subcontractor är ett forum för köpare och säljare är ingen nyhet för mässarrangören. Mer än 70 procent av besökarna har ett köpinflytande som är stort eller helt avgörande. Det här är siffror som uppges ha framkommit vid besökarundersökning förra året.
– Över hälften av besökarna är här för att leta nya leverantörer. Det förklarar också mycket av mässans dynamik, menar Jonas. Intresset för att leta nya produkter (31 procent) och nyheter/trender (29 procent) är ytterligare bekräftelser på att besökarna jagar det nya.

Elmia Subkontractor går av stapeln i jönköping mellan den 10-13 november men för många inköpare, konstruktörer, kvalitetstekniker och företagsledare öppnar mässan redan idag den 15 september. Då blev nämligen mässkatalogen tillgänglig på nätet.
– Den stora finessen är att man kan planera sitt mässbesök genom att redan nu välja ut de företag man vill besöka under mässan. I dag är 1100 företag anmälda och antagligen kommer över 1200 företag från närmare 30 länder att ställa ut i år.

Intresset från kontraktstillverkare av elektronik att visa upp sig är enligt Jonas Ekeroth fortsatt mycket stort. Men även intresset från andra delar av elektronikbranschen ökar.
– Vi har sett ett generellt och stadigt ökande intresse från elektronikbranschen sida år efter år vilket är mycket roligt, avslutar Jonas Ekelund.

Comments are closed.