ARM plus FPGA

Kombinationen ARM-processor och FPGA-krets verkar bli populär. Nu lanserar Altera sina versioner, med två Cortex-A9-kärnor, en rad standard-IP-block, massor av programmerbar logik och seriegränssnitt upp till 10 Gbit/s.

Altera väljer att göra SoC-varianter av bägge sina FPGA-familjer, Cyclone och Arria. Det innebär att man kommer att ha ett mycket brett urval av SoC FPGA-komponenter, med upp till 460 000 logiska element.

– Vi har haft mjuka NIOS-processorer i 18 år, men allt fler användare har önskat sig betydligt kraftfullare mikroprocessorer, säger Chris_Balough från Altera. I det läget var det naturligt att ta steget till ARM och Cortex A-9.
Förutom dubbla Cortex A-9-kärnor har man lagt in en rad hårda IP-kärnor för bland annat flyttalsacceleration och grafikacceleration Altera satsar också hårt på hårda cacheminnen och hårda minneshanterare för DRAM.
– I Arria-varianten finns upp till fyra DRAM-hanterare med ECC. Det innebär att man kan utveckla konstruktioner med extremt hög minnesbandbredd. Det går att komma över 170 Gbit/s. Kommunikationen mellan processorkärnorna och den programmerbara logiken är också mycket snabb, över 125 Gbit/s.
Samtidigt lanserar man också en virtuell utvecklingsmiljö som gör det lättare att komma igång med utvecklingsarbetet. Hela prototypen kan göras i mjukvara.
– Det här är redan nu ett arbetssätt som är standard för tillverkare som t ex Marvell. Det finns stora fördelar att slippa ta fram hårdvaruprototyper på ett tidigt stadium.
Alteras lansering innebär att bägge de två stora FPGA-tillverkarna satsar på kombinationen ARM/FPGA. Xilinx lanserade ju tidigare i år sin Zynq-plattform, också den med två Cortex A-9-kärnor. Implementeringen skiljer sig åt en hel del, men båda följer den allmänna ARM-trenden.

Comments are closed.