ARM och USB för lågeffekt

I många IoT-tillämpningar skulle det vara praktiskt att använda USB om bara energiförbrukningen inte var så hög. Det problemet anser sig Silicon Labs ha löst med sin nya Happy Gecko-serie med ARM-baserade enkapseldatorer.


Startkit och Happy Gecko-komponent

Ett normalt USB-gränssnitt har en tranceiver som står i mottagningsmode hela tiden. Det innebär en konstant strömförbrukning på upp till 8 mA, alltså inget större problem för normala USB-prylar.
Men i "verkliga" lågenergitillämpningar är 8 mA förstås alldeles för mycket. Där förväntas kombinationen av processor och kommunikationsgränssnitt ha mycket lägre förbrukning än så. Och med den nya LEUSB-standarden (Low Energy Mode USB) är det möjligt att ställa USB-gränssnittet i viloläge större delen av tiden.
Silicon Labs nya Happy Gecko-serie är baserad på en extremt energisnål ARM-kärna (Cortex-M0+), en rad analoga och digitala funktioner och ett komplett inbyggt USB-gränssnitt. Enkapseldatorerna har en viloström på bara 20 nA (i väntan på yttre signal) och kan därför användas i extremt energisnåla tillämpningar. Den aktiva förbrukningen ligger på låga 120 µA/MHz och det finns en rad olika vilolägen med fler eller färre interna funktioner aktiverade.
Men det är naturligtvis USB-gränssnittet som är den stora skillnaden mellan Happy Gecko och övriga enkapseldatorer från Silicon Labs. Permanent eller temporär USB-anslutning är praktiskt både i en rad IoT-tillämpningar och i nycklar, fjärrkontroller etc. Även i de fall där huvuddelen av kommunikationen går via radiogränssnitt är det intressant att kunna plugga in en apparat till dator eller smartphone för programmering eller uppdatering.
Happy Gecko-familjen består av ca 20 varianter i 24-pin och 32-pin QFN-kapsel, 48-pin QFP-kapsel eller 3 mm x 2.9 mm CSP-kapsel. Volympriserna (10 000) startar en bra bit under en dollar per styck och startkitet (demokort plus mjukvara) kostar 29 dollar.

Comments are closed.