Aptiv köper Wind River

Aptiv PLC köper mjukvaruföretaget Wind River för 4,3 miljarder dollar. Tanken är att integrera Wind River Studio med Aptivs fordonsplattform SVA. Wind River ägdes senast av TGP Capital.

Wind River startades 1983 av Jerry Fiddler och Dave Wilner och blev med realtidsoperativsystemet VxWorks ett av de viktigaste företagen inom embeddedområdet. Fram till 2009 var företaget fristående och köpte under den tiden en rad andra företag, bland annat välkända pSOS.

2009 köpte Intel Wind River och företaget blev en del av Intel. Wind River blev bland annat en viktig del av Intels IoT-satsning.

2018 sålde Intel Wind River till TGP Capital och Wind River blev åter ett fristående företag. Företaget satsar nu bland annat på Open RAN, men också på mjukvara till fordonsbranschen. På militär- och rymdsidan är dessutom VxWorks fortfarande en viktig produkt. Alla Rover-enheterna på Mars är till exempel baserade på VxWorks.

Aptiv bildades 2017 efter att fordonsföretaget Delphi sålt av en del av sin verksamhet. Huvudprodukten är fordonsplattformen SVA och tanken är integrera Wind River Studio med Aptivs fordonsplattform SVA.

Comments are closed.