Annons

TT Electronics köper delar av Ferranti Technologies

TT Electronics har för 9 miljoner pund köpt Power- och Control-delarna av Ferranti Technologies. Tidigare ägare var Elbit System UK Ltd.

I Storbritannien är Ferranti en viktig del av el- och elektronikhistorien. Företaget startade 1885 och var då ett av världens tidigaste företag att satsa på växelström. Senare kom företaget att tillverka en mängd elektronikprodukter som kommersiella radioapparater och mängder av militär elektronik. Företaget tillverkade också redan 1951 en egen dator, Pegasus.

Ferranti var också tidiga med att tillverka halvledare. De lanserade 1977 F-100L, en egen 16-bits mikroprocessor och tillverkade redan i början av 1980-talet en variant av programmerbar logik.

Tyvärr köpte företaget 1987 USA-företaget International Signal and Control, något som blev Ferrantis fall. ISC hade ägnat sig åt illegal vapenförsäljning och Ferranti drogs med i rättsprocesserna. 1993 gick företaget i konkurs och delar av företaget såldes ut.

På det sättet bildades bland annat Ferranti Technologies som fortsatte att tillverka flyg- och försvarssystem och kraftaggregat. Ferranti Technologies såldes 2007 till Elbit Systems.

Comments are closed.