Altera integrerar fler och större chip

Med Stratix 10 utnyttjar Altera Intels 14 nm FinFET-process fullt ut. Dessutom introducerar man ett nytt och effektivare sätt att integrera flera tranceiverchip tillsammans med FPGA-chipet.


– Stratix 10 är verkligen ett stort steg, säger Chris Balough, ansvarig för SoC-produkter hos Altera. Den nya HyperFlex-arkitekturen är den största arkitekturinnovationen på tio år och komponenterna ger både en dramatisk prestandaökning och en mycket kraftig energibesparing. Dessutom integrerar vi nu fyra 64-bits processorkärnor.

Presentationen av den tionde generationen av Alteras FPGA-komponenter råkade också sammanfalla med beskedet att Intel köper Altera. Enligt ett pressmeddelande från Intel innebär inte köpet några förändringar i nuvarande produktprogram och Chris Balough ser bara fördelar i köpet.

– Vi får naturligtvis inte säga speciellt mycket om Intelköpet ännu, men jag är mycket positiv. Vi har redan ett mycket tätt samarbete med Intel och jag ser bara fördelar med att få Intel som ägare.

Stratix 10 är den första FPGA-generationen som använder Intels 14 nm Tri-gateprocess (FinFET). Där ligger en stor del av prestandaförbättringarna och den minskade energiförbrukningen. Men de båda företagen har också samarbetat om ett nytt och billigare sätt att göra 3D-integrering.

– Tekniken använder små bryggchip för att ansluta framför allt supersnabba tranceiverchip till FPGA-substratet. Vi behöver alltså inte montera chipen på ett stort kiselsubstrat, vilket blir både billigare och effektivare. Tekniken kallas EMIB och har utvecklats gemensamt av Intel och oss.

Bättre routing
Den största arkitekturförändringen är ändå HyperFlex, ett sätt att förbättra routingkapaciteten hos FPGA-strukturen.

– Hittills har alltid stora FPGA-konstruktioner begränsats av routingmöjligheterna. Försök att bredda bussarna har bara ökat trängseln och det var dags för en ny arkitektur.

– Men HyperFlex stoppar vi in så kallade hyperregister i alla routingsegment. Vi har register överallt och det ger en hastigsökning på mer än två gånger jämfört med tidigare teknik.

Den minskade energiförbrukningen är också en viktig nyhet, speciellt i de serverorienterade tillämpningar där de största komponenterna hamnar.

– Med en Stratix 10 kan vi ersätta fem Stratix V och minska effektförbrukningen från 120 W till 44 W. Då dubblar vi ändå FPGA-prestanda från 250 MHz till 500 MHz. Det här är extremt intressant nu när allt fler datacenter drar nytta av FPGA-tekniken och lägger in FPGA-komponenter på serverblades.

– I datacenter och andra kritiska tillämpningar är också de nya förbättrade säkerhetsfunktionerna viktiga. Vi kan bland annat hantera flera olika sektorer separat, med individuell kryptering och autentisering.

ARM hos Intel
De nya kraftfullare ARM-kärnorna som finns i SoC-komponenterna är baserade på ARM Cortex-A53. De har 64-bits arkitektur, men är ändå mycket energisnåla. Processorkärnorna går att köra upp till 1,5 GHz.

– Vi fortsätter vår ARM-strategi med fullt godkännande från Intel, säger Chris Balough. Vad som sedan kommer till vet vi inte idag, men ARM-processorn ligger fast.

Vi får väl hoppas att Intel har större öppenhet den här gången än när man för många år sedan fick in StrongARM i samband med köpet av Digital Equipments halvledardel. Då slutade det med att StrongARM-gruppen tvingades att lägga ner sin utveckling, trots framgångsrika produkter. Men det kanske är lättare idag.

Comments are closed.