Agilent lanserar mångsidig mobiltestare på Productronica

E6640A EXM är beteckningen på Agilents nya mobiltestare som kan testa upp till 16 mobiltelefoner eller andra radioenheter parallellt, alternativt upp till 32 enheter med en multiportsadapter. Instrumentet bygger på vektormodulerade transceivermoduler i PXI-format.

 

De fyra transceivermodulerna är var och en kombination av en VSA, vektor-signalanalysator, och en VSG, vektor-signalgenerator som kan hantera signaler från 380 MHz upp till 3,8 eller 6 GHz.
Instrumentets bandbredd är 40, 80 eller 160 MHz. Den senare bandbredden behövs för att testa enligt standarden för IEEE 802.11 ac.
Tack vare uppbyggnaden med vektormodulering/vektordemodulering kan instrumentet anpassas för mängder av olika standarder. För mobiltelefoni kan instrumentet exempelvis användas för mobiltelefonistandarderna LTE-advanced, LTE FDD/TDD, HSPA+, WCDMA, 1xEV-DO, cdma2000, GSM/EDGE/EDGE Evo och TD-SCDMA, men också för andra trådlösa standarder som 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 1.0 till 4.0, GNSS (GPS, GLONASS, Gallileo, Beidou) och digital video.
Genom tillgången till flera kanaler kan instrumentet även användas för att testa MIMO, med switchad MIMO för test inom produktion eller verklig MIMO för validering av konstruktioner. Ett nytt användningsområde är inom ”carrier aggregation”, inombands och mellan frekvensbands LTE-CA.
Behovet av ett instrument som detta har vuxit fram på grund av att varje smartphone täcker upp till 12-13 olika frekvensband enligt olika standarder som exempelvis LTE, WLAN och Bluetooth.
En annan trend är de höga datahastigheter som möjliggörs med exempelvis LTE-advanced carrier-aggregation.
Ytterligare en trend är antalet mobiltelefoner växer och väntas bli 24 miljarder år 2020 och att antalet enheter för WIFI växer med 400 miljoner varje år.

 

Comments are closed.