ADI släpper liten och snål A/D-omvandlare

Analog Devices (ADI) har släppt en ny A/D-omvandlare som är utformad för USB- eller batteridrivna datainsamlingsmoduler, handhållna mätare, fältinstrument, energigenererande applikationer och medicinska enheter som portabla EKG-apparater och pulsmätare.

Analog Devices, Inc. lanserar nu den första produkten i en serie energisnåla, 12-bitars 1-MSa/s SAR (successive approximation register) A/D-omvandlare med intern 2,5 V-referens.

Den nya A/D-omvandlaren AD7091R är utformad för USB- eller batteridrivna datainsamlingsmoduler, handhållna mätare, fältinstrument, energigenererande applikationer och medicinska enheter såsom portabla EKG-apparater och pulsmätare. ADI hävdar att deras nya A/D-omvandlare använder mer än 70 procent mindre energi än den närmaste konkurrenten inom SAR A/D-omvandling och är den mest energieffektiva omvandlaren i sin klass, i en förpackning som är 33 procent mindre än konkurrerande 12-bitars omvandlare med intern referens.

AD7091R förbrukar normalt 349 µA vid 3 V då den samplar vid 1 MSa/s men omvandlarens effektförbrukning varierar med genomströmningen. Den kräver en ”avstängningsström” på 264 nA och en standbyström på 21,6 µA, vilket gör det möjligt att optimera energiförbrukningen för intermittenta eller enstaka konverteringar. Den nya enheten har en referenstemperaturkoefficient på 4,5 ppm/ºC. Kretsen har stöd för gränssnitten SPI/QSPI/MICROWIRE.

AD7091R kan fås i en 10-bens MSOP (5 mm × 3 mm) eller en 10-bens LFCSP (3 mm × 2 mm) kapsel och kostar 2,15 dollar i kvantiteter om 1000. EVAL-AD7091RSDZ utvärderingskort för AD7091R finns även det tillgängligt och kostar 59 dollar. EVAL-SDP-CB1Z styrkort, som måste beställas tillsammans med utvärderingskorten, kostar 99 dollar, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.