ABB vinner estnisk upphandling av laddstolpar

Estland beställer 200 likströmsbaserade (DC) snabbladdare från ABB för att skapa världens första landsomfattande stationsnät av snabbladdare för elfordon.

 

ABB meddelar idag att företaget vunnit en upphandling om att installera 200 DC-laddarstationer över hela Estland för snabbladdning av elfordon. Beställningen av ABB:s Terra-system från den estländska staten är Europas hittills största infrastrukturorder av det här slaget och innebär världens första landsomfattande nät av snabbladdarstationer. Ordern bokades i fjärde kvartalet.

ABB:s leveranser startar under andra kvartalet och enligt plan ska alla beställda Terra-stationer vara i drift vid slutet av året. Som en del av det femåriga kontraktet ska ABB också leverera driftsupport av stationerna på fältet samt IT-arkitekturen bakom systemet. ABB tog hem ordern tillsammans med sina samarbetspartners G4S och NOW! Innovations, som ska tillhandahålla högkvalitativ kundsupport och service respektive betalningssystem.

– Den här ordern visar att utbyggnaden av laddningsinfrastruktur för elfordon tar alltmer fart, och den kompletterar ett antal mindre order som vi har fått på senare tid i andra europeiska länder från EOM-företag inom fordonsindustrin såväl som infrastrukturkunder. För att lyckas måste laddningsinfrastrukturen vara öppen för alla elbilar, och våra anslutningslösningar är utformade för att stödja alla befintliga och framtida anslutningsnormer i samma nät, säger Ulrich Spiesshofer, chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion.

Det växande antalet elbilar skapar globala affärsmöjligheter för laddningslösningar, inklusive sofistikerade övervakningssystem och programvara för att stödja elnätet. ABB:s DC-laddare, som har använts kommersiellt sedan i maj 2010, laddar ett batteri på 15–30 minuter jämfört med åtta timmar med ett vanligt växelströmsbaserat (AC) eluttag.

– Den estländska staten vill göra det enkelt och säkert att använda elbilar i landet, säger Jarmo Tuisk, chef för Innovation and Technology Division vid närings- och kommunikationsdepartementet i Estland. Det landsomfattande snabbladdarnätet som ABB med sina samarbetspartners ska tillhandahålla är viktigt för att åstadkomma detta.

Regeringen i Estland strävar efter att tillhandahålla snabbladdning i alla urbana områden med mer än 50 000 invånare. På huvudvägarna är målet att installera en snabbladdningsstation var 50:e kilometer, vilket innebär Europas tätaste nät av DC-laddare hittills.

Investeringen finansieras av landets program för gröna investeringar, som i sin tur är finansierat av exportkreditnämnden KredEx som en del av regeringens plan att minska koldioxidutsläppen i landet. Tidigare under 2011 inledde den estländska staten leveranserna av 507 elbilar av typen Mitsubishi i-MiEV till socialarbetare runt om i landet. Redan i september fick ABB uppdraget att installera växelströmsladdare vid kommunalkontoren. Estland erbjuder dessutom subventioner på upp till 50 procent vid privata köp av elbilar, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.