Arbeta inomhus under bar himmel

Forskare vid tyska Fraunhofer-Gesellschaft har tagit fram en dynamiskt lysande takhimmel för kontorsutrymmen som skapar en belysningseffekt av passerande moln. Takbelysning avser skapa en känsla av att arbeta under bar himmel och på så sätt ge en trivsam arbetsmiljö.

 

Det dynamiskt lysande innertaket avser ge kontorspersonal den behagliga känslan av att arbeta under bar himmel.
© Fraunhofer IAO

När vinden snabbt blåser moln över himlen är ljuset i ett konstant tillstånd av förändring. Den känsla av rymd och frihet som vi upplever i naturen är precis vad forskare från det Stuttgart-baserade Fraunhoferinstitutet för industriell IAO (Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation) efterliknar inomhus – ett lysande tak som sträcker sig över hela rummet simulerar ljusförhållanden som liknar de som produceras genom passerande moln – och skapar ett intryck av att du sitter utomhus.

Det innovativa lysande taket, som utvecklats av Fraunhofer forskare i nära samarbete med sina partner på LEiDs GmbH, består av 50 cm × 50 cm stora plattor.

– Varje platta består av ett LED-kort med 288 lysdioder, säger Dr Matthias Bues, prefekt vid IAO. Kortet är monterat i taket. En ljusspridande film i matt vitt sitter cirka 30 cm under lysdioderna och ser till att de enskilda ljuspunkterna inte uppfattas som just sådana. Denna ”diffusorfilm” skapar en homogen belysning som hela tiden lyser upp rummet. Forskarna använder en kombination av röda, blåa, gröna och vita LEDs för att producera hela ljusspektrumet. Denna kombination gör det möjligt att generera mer än 16 miljoner nyanser. Och vad mer är, de vita lysdioderna är mer energieffektiva än de färgade, vilket uppges hålla energikostnaderna nere på ett minimum.

Tyngdpunkten i utvecklingen av den virtuella himlen var att simulera naturliga ljusförhållanden en molnig dag. För att uppnå detta mål undersökte forskarna noggrant det naturliga ljuset för att ta reda på hur – och hur snabbt – ljusspektrumet ändras när moln rör sig över himlen.

– Lysdioderna ger oss möjlighet att simulera dessa dynamiska förändringar i belysning på ett sätt som inte är direkt uppenbart för blotta ögat. Annars kan belysningen distrahera folk från sitt arbete. Men ljuset behöver fluktuera tillräckligt mycket för att främja koncentration och öka vaksamhet, säger Bues.

Resultatet från en förstudie visar på att användarna tycker att den här dynamiska belysningen är extremt trevlig. I studien ingick tio volontärer som utfört sitt dagliga arbete under loppet av fyra dagar under dessa ljusförhållanden med en belysningsyta på 30 cm × 60 cm. Under den första dagen förblev belysningen statisk. Den andra dagen varierades belysningen försiktigt och under den tredje dagen var svängningarna snabba. Den fjärde dagen kunde deltagarna själva välja vilken typ av belysning som de ville ha, och 80 procent valde den snabba, dynamiska belysningen.

En prototyp av den här virtuella himlen har nu utvecklats, som innehåller sammanlagt 34 560 lysdioder och som spänner över en yta på 34 kvadratmeter. Vid full effekt lyser "himlen" med en intensitet på mer än 3 000 lux, men 500 – 1000 lux uppges vara tillräckligt för att skapa en behaglig belysningsnivå.

På årets CeBIT mässa, som hålls den 6 –10 mars i Hannover, kommer forskarna att ställa ut en 2,8 m × 2,8 m virtuell himmel och inledande frågor om den nya belysningen har redan kommit in, främst avseende användning i konferensrum. Den virtuella himlen uppges idag kosta cirka 1 000 euro per kvadratmeter, men priset kommer att sjunka allt eftersom fler enheter produceras.

Comments are closed.