ABB-teknik ger seniorer ett bättre liv

ABB samarbetar med iHomeLab från Lucerne University of Applied Sciences and Arts för att utveckla en virtuell assistent som ska bidra till att förbättra livskvaliteten för seniorer.


Med ökad livslängd kommer antalet seniorer i befolkningen att öka stadigt. Därför blir lösningar för Ambient Assisted Living (AAL) allt viktigare för att seniorerna ska kunna bo kvar i sina egna hem längre.
Projektet ”My Life, My Way” är det första projektet i sitt slag som använder ABB:s nya öppna API-plattform (applikationsprogrammeringsgränssnitt) för att tillhandahålla vård och virtuellt stöd för viktiga aspekter av social och klinisk vård inom assisterade boendemiljöer. Projektet genomfördes av iHomeLab och det unika bostadskonceptet bonacasa Smart Living i Schweiz, tillsammans med ett antal internationella partners.
Den virtuella assistenten kallas Anne och interagerar med de boende genom röststyrning eller en surfplatta. Lösningen använder ABB-free@home genom sitt öppna API, MyBuilding-portalen och ABB:s molnbaserade plattform ABB Ability. Detta för att göra det möjligt för användarna att enkelt kontrollera alla funktioner i sina smarta lägenheter, från dörrautomation till ljus och videointercom.
Det huvudsakliga syftet med försöket med personerna i bonacasa Smart Living var att kontrollera hur en virtuell assistent accepteras av personer som inte är tekniskt kunniga. Användarnas beteende analyserades i detalj och slutsatser drogs, vilket var viktigt för projektets vidareutveckling och kommersialisering. Pilotförsökets mål var också att bevisa att den virtuella assistenten verkligen kunde hjälpa de boende att leva bekvämt och att upprätthålla de dagliga rutinerna på ett hälsosamt och stödjande sätt.
– Den smarta tekniken erbjuder nya och banbrytande metoder för hur vissa aspekter av vården kan automatiseras, säger Oliver Iltisberger, chef för ABB:s globala affärsenhet Smart Buildings. Den hjälper också människor att leva bättre, säkrare och mer bekvämt i sina egna hem för att minska trycket på de befintliga resurserna.
ABB-free@home möjliggör enkel kontroll av hemautomationsapplikationerna från en mobil enhet eller PC. I detta försök använde de boende en surfplatta med en avatar, och även paneler på väggen, för att kontrollera och hantera vissa funktioner i hemmet inklusive ljus och persienner, VVS (uppvärmning, ventilation och luftkonditionering) och ett säkert entrésystem vid ingångarna.
– Syftet med pilotförsöket var att hjälpa seniorerna att leva självständiga och rika liv genom att integrera människor och teknik, säger Dr Andrew Paice från iHomeLab. Även om tekniken i bakgrunden är ganska komplicerad så är den virtuella assistenten för slutanvändarna en vänlig, mänsklig avatar som kan ses på skärmen på deras dator, TV, surfplatta eller mobiltelefon.
Avataren hjälper till med allt från att hantera medicinering och kost till att ställa in larm och påminnelser och möjliggör ett självständigt boende. Två av tre seniorer vill behålla surfplattan efter försöksperioden.

Comments are closed.